Search
Close this search box.

Crnogorskoj policiji zvanično potvrđeno da je Jovan Vukotić ubijen

Uprava policije zvanično je obaviještena o ubistvu Kotoranina Jovana Vukotića, potvrđeno je nezvanično Pobjedi.

– Obaviješteni smo putem međunarodnih kanala da je J.V. lišen života – rečeno je Pobjedi nezvanično iz policije.

Vukotić je prema tim informacijama ubijen sinoć u Istanbulu.

On je bio na potjernici od septembra prošle godine, a nešto ranije napuštio je Crnu Goru. Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Vukotića kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Prema navodima optužnice, za ubistva Kašćelana i Zvicera, Vukotić je bio spreman da plati 4.000.000 eura.

Među dokaznim materijalom protiv ove grupe našla su se i dokumenta koje su partnerske službe dostavile crnogorskim istražiteljima – transkripti razgovora sa ,,Skaj“ aplikacije koji su razotkrili uloge optuženih.

Prema stavu SDT-a, Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao uputstva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu likvidacija, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali biti korišćeni u pripremama ubistava.

Vukotiću je zbog kriminalne prošlosti duže vrijeme život bio u opasnosti. Nekoliko puta izbjegao je smrt. Hapšen je upravo u Turskoj, i to 10. septembra 2018. godine zbog falsifikovanja dokumenata i ekspresno izručen Srbiji gdje je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Ovaj Kotoranin, koji je imao crnogorsko i srpsko državljanstvo, nakon odležane kazne u Srbiji izručen je Crnoj Gori 8. februara 2020. godine, prevezen je helikopterom pod jakim obezbjeđenjem. Crnogorske vlasti tražile su ga zbog pokušaja ubistva supruge vođe kavačkog klana Tamare Zvicer, Miloša Radonjića i Vojina Stupara te nedozvoljenog držanja oružja.

Optužbe za pokušaj ubistva ove tri osobe su odbačene.

Dok se nalazio u beogradskom zatvoru, srpski mediji su pisali da su pokušali da ga otruju. Nepoznate osobe, prerušene u policajce, njegovoj supruzi su pokušale da daju hranu sa cijanidom, ali je ona to odbila, jer je Vukotić uzimao hranu isključivo koja je spremana izvan zatvora.

Crnogorski istražitelji identifikovali su grupu, označenu kao kavački klan, koja je planirala njegovu likvidaciju dok se nalazio u spuškom zatvoru.

Njegov otac Veselin Vukotić ubijen je prije tri godine u Dobroti, 20. aprila 2019. godine, ispred porodičnih apartmana. Ubica mu je prišao s leđa i ispalio nekoliko hitaca. Taj zločin nije rasvijetljen do danas.

Drugi Veselinov sin – Igor Vukotić takođe se našao na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je oformio kriminalnu organizaciju koja je planirala teška krivična djela. Optužnica protiv njega i Nikšićanina Ranka Radulovića i albanskog državljanina Erogena Brajovića potvrđena je 26. novembra 2018. godine. Ova grupa teretila se za planiranje likvidacija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, službenika ANB Zorana Lazovića i Duška Golubovića, službenika policije Zorana Koprivice i njegovog sina Strahinje.

Igor Vukotić se već duže ne nalazi u Crnoj Gori.

U protekle tri godine Jovan Vukotić je, osim oca, izgubio i najbliže saradnike. U Atini su 19. januara 2020. godine ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović naočigled supruga i djece. Iste godine, u junu na grčkom ostrvu Krf likvidirani su Barani Alan Kožar i Damir Hadžić koji su važili za visokopozicionirane članove škaljarskog klana i Vukotićeve vjerne saradnike. Nepoznati napadači ispalili su više hitaca dok su dvojica Barana bila u automobilu.

Podgoričanin Minja Šaković, koji je kao i Vukotić nekoliko puta izbjegao smrt, ubijen je 17. juna u budvanskom restoranu ,,Korkovado“, ispred zidina Starog grada. Za ovaj zločin se sumnjiče dvojica srpskih državljana.

Vukotića su bezbjednosne službe označavale kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi Beograđanin Luka Bojović.

Rat kavačkog i škaljarskog klana počeo je 2014. godine pošto je iz jednog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina. Nestanak vrijednog tovara droge pocijepao je do tada jedinstvenu kriminalnu grupu iz Kotora na dva dijela i tada je počeo krvavi rat u kojem je do sada ubijeno više od 50 osoba.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor