Crnogorci u bankama imaju 1,26 milijardi eura

Crnogorski građani su na kraju juna u bankama ukupno imali 1,26 milijardi eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

                Za godinu je iznos sredstava koja građani drže u bankama porastao 10,1 odsto.

“U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 46,9 odsto, a oni po viđenju 53,1 odsto”, ukazuje se u Biltenu CBCG.

Ukupni depoziti, koji pored građana uključuju i privredu, na kraju juna su u odnosu na maj bili manji 0,4 odsto i iznosili su 3,36 milij ardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 15,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 35,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 63,9 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

“U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 46,8 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 40,3 odsto” precizirali su u CBCG.

Kada je riječ o kreditima koje su banke odobrile u prvoj polovini ove godine, oni su ukupno iznosili 2,94 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou.

U odnosu na jun prošle godine odobreno je 13 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju juna bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,88.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor