„Crni panter“ dolazi u pravo vrijeme

Superherojski film „Crni panter“ (Black Panther), najnoviji dodatak Marvelovoj sagi, premijerno je prikazan u Africi i dao snažan odgovor komentarima predsjednika SAD Donalda Trampa o tom kontinentu.

 
Foto: Beta/AP

Na crvenom tepihu u Južnoj Africi se često mogao čuti lokalni jezik korišćen u izmišljenom kraljevstvu Vakanda.

Južnoafrički glumac Džon Kani, dio ekipe „Black Panther“-a, rekao je da je ponosan što na filmu gleda afrofuturističko društvo koje slavi tradicionalne kulture i sanja o onome što bi Afrika mogla da bude.

„Ovaj put sunce obasjava Afriku. Ovaj film dolazi u pravo vrijeme. Teško pronalazimo primjerne i uzorne lidere… tako da kad kao dječak vidite Crnog pantera i on skine masku vi pomislite ‘on izgleda kao ja, on je Afrikanac i ja sam Afrikanac, sad možemo da se ugledamo na osobu koja Afrikanac'“, rekao je Kani.

Foto: Beta/AP

Glumica Danai Gurira, odrasla u Zimbabveu, rekla je da je „dovođenje ovog filma kući sve“.

Otac glumice Lupite Njong’o je guverner kenijskog grada Kisumu.

„Ponekad mislimo da u Africi imamo dva izbora. Prvi je da zadržimo našu tradiciju i kulturu i zauvijek ostanemo zaostali. Drugi je da se modernizujemo tako što ćemo se vesternizovati i zaboraviti naše kulturne tradicije koje su, što mislimo zbog njihove prirode, zaglavljene u prošlosti. Iskustvo naroda Vakande nas uči drugačije“, naveo je Anjang Njong’o u časopisu Star.

Foto: Beta/AP

U Adis Abebi je „Black Panther“ rasprodat u svim terminima u jedinom bioskopu u kom se prikazuje, a neki gledaoci su i plakali.

„Gledaoci uživaju u dijelu filma koji se bavi afričkim nasljeđem. Ovo je za nas jedinstveno i zato što se Etiopija često pominje zajedno s crnačkim pokretima, kao jedina nacija koju zapadne sile nisu kolonizovale. Neki ljudi su otkazivali letove samo da bi gledali film“, rekao je direktor bioskopa Elijas Abraha.

Poznati bloger iz Gane Amejau Debra je na društvenim mrežama upitao „šta će svijet misliti o Africi“ poslije „Black Panther“-a.

Film prati princa kraljevstva Vakanda N’Džobua, kog tumači Čedvik Bouzmen.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor