Crna Gora ostaje pouzdana članica Alijanse

Vojska Crne Gore kao odgovorna odbrambena snaga države i pouzdana NATO članica, konstantno unapređuje i modernizuje svoje kapacitete, poručeno je sa radnog doručka ministarke odbrane, Olivere Injac i načelnika GŠ Vojske Crne Gore, brigadnog generala Milutina Đurovića, koji je organizovan u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu sa predstavnicima crnogorskih medija, povodom četiri godine članstva Crne Gore u NATO.

Ministarka je istakla da Crna Gora i ovom prilikom, na godišnjicu članstva i uoči predstojećeg Samita NATO, šalje poruku potpune i iskrene opredijeljenosti i posvećenosti vrijednostima i ciljevima Alijanse.

Ona je izrazila uvjerenje da bi i danas stajala ocjena koju je u analizi prve godine crnogorskog članstva, dao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je Crnu Goru nazvao „izvoznikom stabilnosti na Balkanu“.

Ministarka odbrane je naglasila da su prioriteti Vojske Crne Gore doprinos nacionalnoj bezbjednosti, ali i kolektivnom sistemu odbrane, poboljšanju procedura neophodnih za razvoj sposobnosti, kao i podrška crnogorskim kompanijama na tržištu zemalja članica NATO-a.

Injac je istakla važnost medija u jačanju napora u izgradnji otpornosti društva na dezinformacije.

“Upravo su dezinformacije doprinijele kreiranju određenog narativa kojim se može naškoditi bezbjednosnim ciljevima Crne Gore, ali i saveznika”, kazala je crnogorska ministarka odbrane.

Ona je kazala da članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja privilegiju koja joj omogućava afirmaciju na međunarodnom planu, uz pravo odlučivanja zajedno sa predstavnicima najrazvijenijih demokratija svijeta. „Naša zemlja je članstvom u Alijansi ušla u sistem kolektivne bezbjednosti, što je prepoznato kao najbolji i najefikasniji garant nacionalne bezbjednosti, suvereniteta i nacionalnog integriteta u uslovima modernih bezbjednosnih rizika, prijetnji i izazova“, kazala je ministarka Injac, zaključujući da je bezbjednost Crne Gore iznad ličnih interesa političara i moćnika.

Ministarka Injac je poručila da će budući prioriteti, u izazovnim vremenima globalne zdravstvene i ekonomske krize, biti ljudski resursi i socio-ekonomski status zaposlenih.

Načelnik Generalštaba je, obraćajući se novinarima, kazao da je Vojska Crne Gore u protekle četiri godine prešla ogroman put, pokazujući kako i oružane snage nevelikih zemalja mogu doprinositi globalnom miru i bezbjednosti.

On se osvrnuo na učešće pripadnika VCG u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u ISAF i Resolute support u Avganistanu, u kojima su naši vojnici radili rame uz rame sa kolegama iz najrazvijenijih svjetskih oružanih snaga, ne zaostajući u obučenosti i profesionalizmu.

Od aktuelnih angažmana pripadnika VCG, general Đurović je istakao NATO aktivnost pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (eFP), misiju KFOR na Kosovu, vježbu “Saber Guardian” u Rumuniji, te vježbu “Adrion Livex 21” u Sloveniji.

“Vojska Crne Gore kao odgovorna odbrambena snaga države i pouzdana NATO članica, konstantno unapređuje i modernizuje svoje kapacitete”, kazao je general Đurović.

On se osvrnuo na najvažnije segmente modernizacije Vojske Crne Gore u posljednje četiri godine, u šta je značajna sredstva ulagala kako država Crna Gora, tako i naše saveznice, pogotovo SAD, Njemačka i Turska.

Načelnik GŠ je obavijestio novinare da je u operativnoj upotrebi brod Mornarice VCG, P-105 “Durmitor”, konvertovana raketna topovnjača.

On je zaključio da Vojska Crne Gore zajedno sa NATO saveznicima ima jasne planove i vizije. “Ostajemo posvećena NATO članica, odgovorna prema ciljevima koje smo postavili, kako bi Crnu Goru učinili što bezbjednijom”, zaključio je načelnik GŠ.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor