Crna Gora lider u regionu

Prošle godine desio se veliki ekonomski pad, a danas, sa ponosom mogu da kažem da se u Crnoj Gori dešava veliki ekonomski rast i da je Crna Gora među liderima u regionu kada je u pitanju stabilizacija ekonomske aktivnosti, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je to kazao učestvujući na radnoj večeri u sklopu konferencije: „Zapadni Balkan: #OneRegionOneMarket – Korak ka zajedničkom tržištu EU“, koja je održana juče u Novom Sadu.

„Prošle godine desio se veliki ekonomski pad, a danas, sa ponosom mogu da kažem da se u Crnoj Gori dešava veliki ekonomski rast i da je Crna Gora među liderima u regionu kada je u pitanju stabilizacija ekonomske aktivnosti, što je rezultat velikog oporavka turističke sezone koja se dogodila zahvaljujući regionalnoj saradnji i otvorenosti granica Crne Gore prema svim zemljama regiona“, naglasio je ministar.

Milatović je dodao da je priča o regionalnoj saradnji priča o ekonomskom razvoju svake od zemalja regiona i da je Crna Gora veoma zainteresovana da i u narednom periodu ima još snažniju ulogu u ovom procesu.

„Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište i Vlada Crne Gore ulože dodatne napore kako bi se ovaj proces ubrzao. Kako bi ekonomija cijelog regiona Zapadnog Balkana bila uspješna priča, vjerujemo da svaka zemlja mora da posegne za još većim reformama“, dodao je Milatović.

On je uvjeren da je regionalna saradnja sadašnjost i da je kao takva ključna u procesu evropskih integracija, što podrazumijeva da na jačanju regionalne saradnje treba intenzivnije raditi.

„Budućnost naših privreda, ne samo Crne Gore i Srbije, već svih zemalja Zapadnog Balkana jeste integracija u jedno jedinstveno tržište unutar kojeg će se odvijati slobodan protok roba i usluga bez poslovnih barijera, a koje će kao takvo biti dio zajedničkog evropskog trzista. Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega bi trebalo da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. Srbija je puno napredovala u ekonomiji u prethodnom periodu. Nas u Crnoj Gori taj napredak raduje. Želimo da se u narednom periodu još snažnije posvetimo ekonomskoj saradnji, zajedničkim projektima i da predstavimo i vašoj privredi benefite ulaganja u Crnu Goru. Pandemija korona virusa nas je naučila da privrede i predstavnici Vlada moraju tijesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati“, zaključio je Milatović.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor