Cijene u avgustu porasle 3,1%

Potrošačke cijene u avgustu 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 3,1%, objavio je Monstat.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2021. godine u odnosu na jul 2021. godine u prosjeku su više za 0,1%“, saopštio je Monstat.

Kako navodi Monstat, najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: povrća, čvrstih goriva, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja, voća, mesa.

„Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 1,7 odsto“, objavio je Monstat.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Hoteli i restorani (1,7%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,9%); Hrana i bezalkoholna pića (0,7%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,1%); Rekreacija i kultura (0,1%); Ostala dobra i usluge (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-4,8%); Prevoz (-0,2%).

„Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale“, objavio je Monstat.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor