CG sportistima za olimpijsko zlato 35.000 eura

Crnogorski sportisti će za osvojeno prvo mjesto na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama dobijati 35 hiljada eura, za drugo 30, a za treće 25 hiljada, predviđeno je Uredbom koji je usvojila Vlada.

Foto: pixabay.com/rtcg.me

Uredbom se uređuju kriterijumi za utvrđivanje iznosa premije, doživotne mjesečne naknade, stipendije, sportske invalidnine, nagrade za sportistu godine i zaslužnog sportskog radnika, kao i način njihove isplate.

Sportisti će dobijati 30 hiljada  za prvo mjesto na zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu u sportskoj discipluni koja je na programu Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara. Za drugo mjesto premija je 25 hiljada, a za treće 20 hiljada.

Za takmičenja na seniorskom evropskom prvenstvu premije su 25 hiljada (prvo mjesto), 20 hiljada (drugo) i 15 hiljada (treće mjesto).

Za prvaka svijeta u boksu, u seniorskoj konkurenciji, u organizaciji WBC, WBA, WBO ILI IBF, kao i za finalistu DEJVIS i FED kupa Međunarodne teniske organizacije i Grand slam turnira premija je 30 hiljada EUR.

„Za rezultat na zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu u sportu Prve kategorije sportova koji nije na programu Olimpijskih igara, a priznat je od MOK-a, premije su pet, četiri i tri hiljade EUR. Za evropska seniorska prvenstva premije su četiri, tri i dvije hiljade EUR, za prva, druga i treća mjesta“, kaže se u Uredbi.

Selektoru reprezentacije Crne Gore u kolektivnim sportovima, odnosno glavnom treneru crnogorskog reprezentativca u pojedinačnim sportovima, premija je 50 odsto od iznosa premije koju za rezultat ima sportista.

Isplata se vrši neposredno na račun sportiste, selektora ili glavnog trenera.

Uredbom se određuju doživotna mjesečna naknada sportistima sa vrhunskim reprezentativnim rezultatima, u skladu sa Zakonom sportu.

Dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori dobiće sportista koji osvoji prvo mjesto na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama, prvo mjesto na zvaničnom svjetskom ili evropskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara, prvak svijeta u boksu, u seniorskoj konkurenciji, u organizaciji WBC, WBA, WBO ili IBF, finalista DEJVIS i FED kupa Međunarodne teniske organizacije ili Grand slam turnira u tenisu.

Kako je predviđe o Uredbom, jedna i po prosječna mjesečna neto zarada u Crnoj Gori dobijaće se za drugo i treće mjesto na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama, drugo i treće mjesto na svjetskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara, drugo mjesto na evropskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara.

Sportisti koji osvoje treće mjesto na evropskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara dobijaće po jednu prosječnu mjesečnu neto zaradu u državi.

Nagrada za sportistu godine iznosi četiri prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori za godinu koja prethodi godini u kojoj se vrši isplata ako je za sportistu godine proglašen na osnovu rezultata ostvarenih sa reprezentacijom.

„A dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori za godinu koja prethodi godini u kojoj se vrši isplata ako je za sportistu godine proglašen na osnovu rezultata ostvarenih sa sportskim klubom“, kaže se u Uredbi.

Vladinom uredbom utvrđuje se iznos stipendija za perspektivne sportiste, sportske invalidnine i nagrade za zaslužnog sportskog radnika.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor