CG odbacuju terorizam kao metod za postizanje interesa

Crna Gora odbacuje terorizam kao metod i sredstvo za postizanje bilo kakvih interesa, navodi se u prijedlogu strategije nacionalne bezbjednosti.

Prijedlog strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore trebalo bi da Parlament razmatra u oktobru.

Ističe se da je osnovni cilj borbe protiv terorizma neutralisanje prijetnje, smanjenje ranjivosti društva na terorističke napade i sprječavanje svih aktivnosti koje vode ka radikalizaciji pojedinca ili grupa.

„Odgovor Crne Gore na terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizaciju će se zasnivati na jačanju nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ovih izazova, koordinaciji aktivnosti svih subjekata unutar države i jačanju međunarodne saradnje na ovom polju“, kaže se u strategiji.

Navodi se da će Crna Gora preduzeti sve dostupne proaktivne mjere i aktivnosti borbe protiv terorizma na nacionalnom, regionalnom, i međunarodnom nivou, ukljućujući i mjere za sprječavanje terorističke radikalizacije, regrutovanja i finansiranja terorizma.

„Crna Gora dosledno implementira sve obeveze koje proističu iz međunarodnih sporazuma, ugovora i drugih obavezujućih dokumenata u vezi sa sprječevanjem profileracije konvencionalnog i oružanja za masovno uništenje i nelegalne trgovine, posjedeovanja i nagomilavanja malog i lakog naoružanja“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Ističe se da sajber bezbjednost ima za cilj da obezbijedi bezbjedno korišćenje informacionih mreža i sistema prevencijom, otkrivanjem i adekvatnim odgovorima na sajber napade.

Kako se navodi, kako bi Crna Gora adekvatno odgovorila visoko-tehnološkom kriminalu neophodno je preduizeti više organizacionih, adminsitartivnih i tehničkih mjera i unaprijediti razmjenu podataka sa državama iz okružanje.

„Jačanje nadležnosti i kapaciteta Specijalnog tužilaštva za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala i potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji između privatnog i javnog sektora prdstavljaju neke oed ključnih prioriteta u narednom periodu“, kaže se u dokumentu.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor