CG da bude poput Luksemburga ili Švajcarske

Vlade Crne Gore je stvorila dobre preduslove da 2022. bude ključna godina kapitalnih investicija, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, na sjednici Savjeta za konkurentnost kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da će mjere koje Vlada bude donosila, biti u skladu sa dugoročnom vizijom da Crna Gora bude zemlja poput Luksemburga ili Švajcarske.

Krivokapić, koji je bio gost Savjeta, zahvalio je svim članovima na posvećenom radu tijela koje, kako je kazao, možda i najznačajniju misiju za Crnu Goru.

„Ključni razlozi koji su osnov za ovu misiju Savjeta su prije svega borba protiv sive ekonomije koja nije samo pitanje Crne Gore, ali jeste najznačajnije pitanje za kreiranje preduslova za stvaranje konkurentnosti, kao i iskazi, činjenice i rad ove Vlade koja je stvorila dobre preduslove da 2022. godina bude ključna godina kapitalnih investicija“, kazao je premijer Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, predstavnici privrednih udruženja imali su priliku da premijeru postave pitanja i daju svoje viđenje glavnih izazova sa kojima se najčešće susrijeću u poslovanju. Ključna pitanja su se odnosila na: sivu ekonomiju, podršku ženskom preduzetništvu, spoljnotrgovinski deficit, korporativno upravljanje i rasterećenje zarada.

Predsjednik Vlade je odgovarajući na pitanja, istakao da je unapređenje poslovnog ambijenta i eleminisanje barijera u poslovanju u vrhu vladine agende, te da je program „Evropa sad!“ najveći iskorak u borbi protiv sive ekonomije.

„Ova Vlada ne želi da zatvara vrata preblemima, već da ih zajedno rješavamo. Želimo da stvorimo ambijent u kojem će konkurentnost značiti da svi učesnici u procesu imaju istu startnu poziciju, i budu jednaki u trci u kojoj će najbolji pobijediti. Ono što nedostaje je primjena jednakih aršina kroz zakone, pravila i procedure, kao i njihovo dosljedno primjenjivanje, što je takođe zadatak ove Vlade. Možemo s pravom da kažemo da brinemo jednako o svakom građaninu, o svakom privredniku i o svakom investitoru“, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Savjeta za konkurentnost Jakov Milatović informisao je predsjednika Vlade o dosadašnjem radu ovog tijela i podsjetio na važnost ove ključne vladine platforme za javno-privatni dijalog, unapređenje konkurentnosti i poboljšanje investicione klime, o sastavu ovog tijela u kojem po prvu put kao članove ima predstavnice ženskog preduzetništva, čemu se posebno doprinosi ekonomskom osnaživanju žena, kao i o aktivnostima u okviru Savjeta.

„U okviru Savjeta, trenutno je aktivno 8 radnih grupa u kojima ima preko 45 predstavnika privrede, tj. članova koji nisu predstavnici javnog sektora“, kazao je Milatović.

Ministar je pohvalio učešće predstavnika privrede u radu Savjeta, koja redovno dostavlja neophodne inpute i time doprinosi kreiranju ekonomske politike.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić upoznao je članove Savjeta sa Informacijom o setu poreskih reformi iz oblasti tržišta rada. Kako je naveo, ove mjere su dio programa „Evropa sad!“, kojim se želi obezbjediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

Spajić je rekao da je dobra turistička sezona, otvorene granice, smislena potrošačka, kao i stabilna poreska politika doprinijele su suficiti i porastu crnogorske ekonomske aktivnosti.

„Sve buduće mjere koje ova Vlada bude donosila, biće u skladu sa našom jasnom i dugoročnom vizijom da Crna Gora bude zemlja poput Luksemburga ili Švajcarske“, kazao je Spajić, dodajući da je značaj privredne zajednice veoma važan i pozivao ih da daju svoj doprinos u kreiranju ovih politika.

Kako je saopšteno iz Vlade nakon dijaloga sa premijerom, Savjet je nastavio sa redovnim radom, gdje je glavna tema sjednice bila tržište rada, odnosno povećanje stope aktivnosti na tržištu rada. Članovima Savjeta je takođe predstavljen Program podrške za zapošljavanje mladih.

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost predstavio je dokument Barijere u poslovanju sa kojima se susrijeće poslovna zajednica, sačinjen na osnovu inputa dobijenih od privrednih udruženja. Dokument sadrži listu pravnih i institucionalnih barijera sa kojima se privreda susrijeće u praksi.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o uključenosti privatnog sektora u proces donošenja propisa na nacionalnom nivou za tri kvartala 2021. godine.

“Savjet se upoznao sa izvještajima o progresu rada 8 radnih grupa, Informacijom o realizaciji zaključaka sa prethodnih sjednica Savjeta i Informacijom o realizaciji Paketa mjera podrške privredi i građanima, za drugi i treći kvartal ove godine”, navodi se u saopštenju.

Sljedeća sjednica Savjeta planirana je tokom decembra ove godine.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor