Cetinjski parlament podržao Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas zaključke povodom Građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Za je bilo 19 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.

U zaključcima se navodi da Skupština Prijestonice Cetinje podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima  i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Skupština u zaključcima ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države.

„Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza  svih državnih  organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve“, piše u zaključcima.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština poziva predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

„Skupština Prijestonice Cetinje snažno osuđuje i potestuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu“, navedeno je u zaključcima.

U zaključcima Skupština poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska – crkve Srbije.

„Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice“.

„Ovlašćuje se gradonačelnik Prijestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom. Obavezuje se gradonačelnik Prijestonice da Skupštinu Prijestonice Cetinje redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima“, piše u zaključcima.

 

Građanski pokret URA napustio je, ranije danas, sjednicu cetinjskog parlamenta.

Odbornik URE Petar Martinović je kazao je da ovaj pokret neće učestvovati u radu parlamenta zbog dešavanja od 14. septembra.

U sali je došlo do žučne rasprave između njega i odbornika SDP-a Nikole Đuraškovića.

Martinović ga je optužio da je odbornicima URA crtao metu.

“Tebi neka sve na obraz ide”,  kazao je Martinović Đuraškoviću.

Martinović je kazao da ne krivi građane, jer imaju pravo na protest, već ističe, nosi žal“ na SDP, SD i DPS što nijesu reagovali da zaštite poslanike. Kaže da je onog dana izvršen javni linč na URU od strane kolega.

Predsjednica lokalnog parlamenta Dejana Dizdar je kazala da Skupština ne snosi odgovornost za ono što se dešavalo na ulici, ali da je reagovala kada su bili neredi u holu parlamenta.

Ona je dodala da ne dozvoljava da se nijednom poslaniku naruši dostojanstvo.

Nakon pauze od deset minuta, URA je napustila sjednicu.

Podsjetimo, Cetinjski parlement je zasijedao 14. septembra kada se ispred zgrade opštine grupa od 30 građana verbalno napala i vrijeđala odbornika URE Slavka Jankovića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Nakon što su završili diskusiju po svim tačkama dnevnog reda, Dizdar je saopštila da će se sjednica nastaviti u 17 sati.

Izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor