Cetinje: Otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja

Narodni muzej Crne Gore povodom proslave Dana državnosti najavljuje otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja, u ponedjeljak, 16. jula u 20 sati na Cetinju.

Na svečanom otvaranju govoriće ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović i rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević-Roganović.

Autorska ekipa, Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević, postavkom želi dočarati narodni život i kulturu etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka.

Kako jenajavljeno, postavka će biti izložena na dva sprata, pa će na prvom publika imati priliku da vidi karakteristične predmete koji se vežu za određenu privrednu djelatnost, kao što su: stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, tekstilna radinost, zanati i slično, a dio postavke posvećen je kulturi stanovanja, odnosno, biće predstavljeni fragmenti iz enterijera ruralne i gradske kuće.

Kako je gotovo svaku oblast u Crnoj Gori karakterisala posebna nošnja, logičan slijed postavke su upravo narodne nošnje.

Ovaj značajan segment kulturnog nasljeđa, publika će imati priliku da vidi na drugom spratu izložbenog prostora Etnografskog muzeja, a uz to će biti izloženi i nakiti oružje koji su bili sastavni, a u isto vrijeme, i dekorativni elementi svake nošnje, navedeno je u saopštenju.

Muzičko-zabavni dio programa osmišljen je kao putovanje iz nacionalne u svjetsku kulturnu baštinu, pa će publika u prvom dijelu imati priliku da čuje zvuke tradicionalne crnogorske muzike u klasičnoj izvedbi gudačkog kvarteta Allegria, a nakon toga da uživa u svjetskim kompozicijama obrađenih u rok maniru violinistkinje mr Dine Desančić i rok benda Akademia.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor