Cetinje: Gradiće zgradu za zaposlene u kulturi

Uskoro će početi s izradom idejnog rješenja i projektne dokumentacije zgrade koja će biti namijenjena zaposlenima u kulturi i koja će se graditi na Cetinju, poručeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i predsjednika Sindikata kulture Željka Kalezića. Početak izgradnje očekuje se u drugoj polovini 2018.

 
                                                     Kalezić i Bogdanović

Dogovoreno je da Ministarstvo kulture i Sindikat kulture potpišu posebni sporazum kojim će se predvidjeti da dio stanova bude namijenjen za zaposlene u ustanovama kulture, a dio za zaposlene u Ministarstvu kulture.

Bogdanović i Kalezić su, kako navode, istakli posebno zadovoljstvo što je nakon dugo vremena 2016.godine izrađen važan dokument kakav je Granski kolektivni ugovor za oblast kulture.

Za zaposlene u sektoru kulture u Crnoj Gori je, kako ističu, značajno što je iz njega proistekao i Sporazum o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi, koji Vlada usvojila u avgustu 2017.

„Ustanove su, na osnovu ovog dokumenta za 2018.godinu planirale sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 eura, koje će tokom I kvartala biti uplaćene Fondu za solidarnu stambenu izgradnju Sindikata kulture Crne Gore“, istakao je Bogdanović.

Razgovarano je i o potrebi da se obezbijedi potpuno poštovanje obaveze ustanova kulture da uplaćuju sredstva u Fond za odmor i rekreaciju Sindikata kulture, što je definisano odredbama Granskog kolektivnog ugovora.

Kalezić je upoznao Bogdanovića da ovu odredbu za sada poštuje samo dio ustanova i istakao da je neophodna podrška Ministarstva kulture kako bi se i ostale ustanove obavezale da izdvajaju sredstva za ove namjene.

„Sagovornici su se saglasili da je neophodna stalna komunikacija između predstavnika Ministarstva i Sindikata, kako bi se obezbijedila potpuna implementacija odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture i sporazuma koji iz njega proističu“, zaključili su u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor