Ćalović Marković Katniću: Nema svjetskog kriminalca koji ne bi želio da mu vi podignete optužnice

U emisiji Načisto na TV Vijesti gostuju Vanja Ćalović Marković – direktorica MANS-a i rukovodilac Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac. Tema su Pandora i drugi papiri.

Odgovarajući na pitanje kako to da Đukanović ima savjetnike koji imaju „probleme sa zakonom“ – Slavoljuba Stijepovića, Petra Ivanovića i Veselina Veljovića i da li je to politička zaštita, Katnić je kazao da on ima jedno sjajno tužilaštvo bez obzira što postoje osobe koje to ne vide i da on „ne vrši te procjene“.

Ćalović Marković je navela da je u slučaju Stijepovića, ciljano gone njega, da bi preskočili ostale koji su odgovorini – Đukanovića. Podsjeća na svjedočenje Đukanovića koji kaže da se sve evidentiralo, a da su se prema državnim organima pravili izvještaji kakvi su trebali.

„Činjenica je da je Katnić dan nakon predsjedničkih izbora rekao da će otvoriti slučaj ‘Konik’ ali je zaboravio da informiše javnost šta je tu bilo“, kazala je.

Katnić je odgovorio da ako  jedan tužilac, pravnik, advokat „dokaže Migu Stijepoviću bilo koje drugo krivično djelo nego ovo za koje ga gonimo ne samo da ću otići sa funkcije, nego ću otići na Novi Zeland“.

Ćalović Marković je rekla Katniću da ne manipuliše.

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je prošlog mjeseca optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića. Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, do sada je dva puta donosilo rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Stijepovića, koji je u aferi “Koverta” optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.

„Nema svjetskog kriminalca koji ne bi želio da mu vi podignete optužnice jer će dobiti najblažu moguću kaznu u najgorem slučaju kad se s vama dogovori“, rekla je Vanja Ćalović Marković govoreći o slučaju Vasa Ulića koji je vodila specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Ulić se sa SDT nagodio da robija dvije godine i plati novčanu od 100.000 eura. Ulić se po dvije optužnice SDT-a tereti za organizovanje kriminalne organizacije u cilju šverca droge.

On je 2018. izašao iz Istražnog zatvora u Spužu nakon što je na račun Višeg suda u Podgorici uplaćeno jemstvo od 300.000 eura kako bi se branio sa slobode

Katnić je odgovorio da je Ulić pošao na suđenje bila bi zastara.

Katnić je naveo da „177 lica iz dvije kriminalne grupe stoje na jednoj strani, 95 optužnica je u sudu“.

„Ovaj Savjet za borbu protiv korupcije nije ništa nije učinio ili je podgrijao zajedno sa svima da ne funkcioniše na adekvatan način Ustavni sud, Vrhovni, Upravni sud da nema više sudija od karijere…“, kazao je Katnić.

Ćalović Marković je pitala kako Saša Čađenović ne odgovara za to što mu je jedan od šefova kriminalnog klana u bjekstvu pet godina.

Pitala je i ima li neki ozbiljan kriminalac da nije pobjegao tužilaštvu.

„Više od šest mjeseci nijeste podnijeli optužnicu protiv Jovice Vukotića, i on je pobjegao“, rekla je ona.

Na pitanje novinara koliko je mrtvih u obračunima kriminalnih grupa, Katnić je pitao zašto njega pita, kao da je on kriv za to.

Ćalović Marković je pitala zašto Kneževiću nije ponuđen status svjedoka saradnika.

Ona je pitala i zašto nije provjerio zbog čega građani plaćaju odštetu Kalićima.

Ona je kazala da Katnić nije htio da čuje o „pranju novca Brana Mićunovića“.

Katnić je rekao da je u slučaju Marović otkrio kriminalnu grupu.

„U slučaju Kneževića nijesmo mu ponudili status svjedoka jer je on organizator kriminalne grupe. Rekao sam da može da se vrati u Crnu Goru i da neću odrediti pritvor nego neka se pojavi na sud. On je kazao da će doći kad ja ne budem tu“, naveo je Katnić.

Na pitanje da li se osjeća odgovornim što je Svetozar Marović još na slobodi i jedna mu kazna već zastarjela, Katnić je odgovorio da je 29 miliona eura vraćeno državi u ovom postupku.

On je rekao da Marović nije uhapšen po prijavi MANS-a, ali ta NVO jeste pomogla.

Katnić je kazao da je Maroviću suđeno i da je bio u pritvoru.

„Nijesam tražio produženje pritvora jer sam ozbiljan tužilac i ne tražim ‘oko za oko, zub za zub’ On nije otišao preko mora nego u susjednu državu, Srbiju“, kazao je Katnić.

Ćalović Marković je kazala da je MArović „pušten da pobjegne zato što je ćutao, isto kao što je Duško Knežević gonjen zato što je pričao“.

Ćalović Marković je pitala je li tačno da je Milo Đukanović prodao akcije u Prvoj banci svom bratu Acu, koji se sakrio iza kastodi računa.

Katnić je odgovorio da je to tajna u postupku, ali da Ćalović Marković, ako ima para koje su legalno zarađene, može od svog supruga da kupi akcije.

Govoreći o slučaju Telekom, Katnić je kazao da je iznio sve o konsultantskim ugovorima i tada je počeo „napad na njega“.

Rekao je da je optužnica podignuta.

Ćalović Marković je rekla da znaju šta je bilo sa Kneževićem i dvojicom bivših direktora Telekoma, ali „šta je sa Anom?“

Pitala je šta je sa kastodi računom u Prvoj banci i ko su vlasnici banke sakriveni iza kastodi računa.

Katnić je kazao da je shvatio da će večeras pričati samo o Pandora papirima.

Ćalović Marković je rekla da je Katnić bacio krivičnu prijavu za Đukanovićev kredit kod Pireus banke.

Biznismen Duško Knežević položio je milion i po depozita, kao keš kolateral, za kredit koji je Đukanović dobio u Londonu, 2007. godine kod Pireus banke. Preko tog kredita aktuelni crnogorski predsjednik kasnije je legalizovao svoj prvi milion.

„Vi pitate švajcarsku banku je li sve u redu, to govori koliko ste se potrudili. U svakom slučaju protiv Đukanovića ste se trudili da ih zataškate. To ste uradili i u slučaju Telekom“, kazala je Ćalović Marković.

Katnić je kazao da Ćalović Marković ne može biti MANS, ako je državni službenik.

Ona je odgovorila da nije državni službenik.

Na pitanje zašto je oborena prijava u slučaju Pireus banke, Katnić je odgovorio da nije bilo dokaza.

Ćalović Marković je kazala Katniću da se „ne pravi lud“ pa dodala „zapravo, vi ste takvi“, zbog čega je Katnić tražio pauzu i zamolio da ga ne vrijeđa.

„Mi smo sve ispitali, došli do banke u Švajcarskoj koja nam je rekla da je sve zakonito“, kazao je KAtnić.

Ćalović Marković je pitala: „Banka vam je rekla da je sve zakonito, ona je vještak?“.

Katnić je tražio da se „vrate na Đukanovića“.

„To su neki teški trenuci bili za moj život. Imao sam stan pod Ljubovićem i prodao ga. Ovaj sam kupio. Dobio sam 46 hiljada kredita i na svojim plećima iznio pločice, cement…skinuo prozore…“, kazao je Katnić odgovarajući na pitanje kako je povećao vrijednost stana za četiri mjeseca sa 67,8 hiljada na 96 hiljada eura.

Ćalović Marković je rekla da kad Katnić misli da je za njega u redu da sakrije 96 hiljada eura, onda nije čudno što to misli i za Đukanovića.

Ćalović Marković je rekla da Katnić odlično zna da dokazi mogu da se unište i da organi u tim državama nijesu mogli da reaguju jer je Đukanović sakrio pasoš iza šest firmi.

„Iza pet države ga je sakrio i četiri sloja anonimnosti…Vi znate račun Blažove firme u Crnoj Gori. Vi predstave nemate gdje oni sve imaju račune po svijetu, mi smo jedan našli u Britaniji, vi ni taj ne umijete da protumačite“, rekla je Čalović Marković.

Ona je kazala da je Katnić 2009. sakrio svoju imovinu, odnosno 96 hiljada eura od prijatelja iz Glosarija, dok je bio sudija Apelacionog suda.

„Vi se trudite da me prikažete kao advokata Mila Đukanovića i njegovog zaštitnika“, kazao je Katnić tokom žustre rasprave sa Ćalović Marković.

Tokom emisije pušten je prilog iz emisije u kojoj je novinar Nikola Marković Đukanovića pitao za njegovu of šor firmu na Kipru, Vagor investment limited.

Katnić je najavio da će saslušati Đukanovića i da će odlučiti da li će navode odbaciti ili će sprovesti istragu.

„Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnovana sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta“, rekao je Katnić.

„Postoji jedan oblik sumnje, neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova“, kazao je Katnić i dodao su Đukanovići imali zajednički posao koji nije uspio i sinu je neko otpisao 120 miliona.

Dodao je da će da ispitaju, jer sumnja postoji.

Kazao je da ne može da kaže sadržinu dokaza.

„Tražili smo dokumentaciju i poslali dopis g. Milu Đukanoviću da nam dostavi odgovore koje je dao i da nam da izjašnjenje. Poslaćemo i sinu“, rekao je Katnić i dodao da ga poštuje jer je on predsjednik države.

Katnić je kazao da organi u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji nijesu reagovali, nijesu reagovale finansijsko-obavještajne službe Evrope, nije bilo uplate novca.

Ćalović Marković je pitala zašto su otvorili predmet ako nema ničega.

„Je li sporno da javni funkcioner krije imovinu i to iza šest firmi?“, pitala je Čalović Marković.

Katnić je odgovorio da je to već opisano u Prokletoj avliji.

„Evo ga, o poeziji, prozi, o svemu samo ne o Đukanovićima“, konstatovala je Ćalović Marković.

Milivoje Katnić je rekao da je došao u emisiju kao glavni specijalni tužilac, a ne kao privatno lice, tako ne bi došao „ni da bi mu Patagoniju poklonili“.

„Ovo je urađeno da se večeras ne bi znalo u kojoj su ulozi naši gosti. Koleginica je državni službenik i direktorice MANS-a i ne znam koje podatke koristi i koje će nam dostaviti“, rekao je Katnić imajući primjedbu na najavu emisije.

Dodaje da su za duel potrebne dvije kompatibilne osobe što on i Ćalović Marković nijesu.

„Očekujemo da institucije provjere za šta je ovaj trast napravljen“, rekla je Ćalović Marković.

Poručila je da Tužilaštvo zna gdje se nalaze dokumenta i kako da nađe račun.

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Ćalović Marković kazala je da je zasigurno da je Milo Đukanović učinio sve da sakrije da je vlasnik trasta u of šor zoni.

„Koji je to posao koji je g. Đukanović htio da obavlja sa Britanskih Djevičanskih Ostrva? Da li je htio da uzgaja ljubičice? Nikad nije odgovorio na to pitanje“, navela je Ćalović Marković.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedjelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Kazala je da su Đukanovića „uhvatili da ne govori istinu“ samim tim što nije rekao da ima firmu u of šor zoni.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor