Budite najvatreniji fanovi svoje djece

Pomoć za roditelje koji imaju dilemu i podsjetnik za mame i tate koji već znaju koliko su pohvala, podrška i konstruktivna kritika važni za pravilan razvoj naše djece.

Da li bi djecu trebalo često hvaliti? Da li će se naša djeca snaći u ovom svijetu ukoliko ih učimo pravim vrijednostima? Na koji način naša podrška utiče na njihov razvoj? O ovim roditeljskim dilemama, diplomirani vaspitač Nevena Đorđević kaže:

“U odrastanju, kada se dešavaju najveće promjene, kada se upoznajemo sa sobom i svijetom koji nas okružuje, važno je da imamo ljude koji vjeruju u nas i pružaju podršku. Iz porodice, djeca crpe sve ono što sa sobom nose u svijet. Ako želimo da svijet bude bolje mjesto za život, onda se potrudite da djetetu pružite sve ono što smatrate plemenitim i pozitivnim. Umjesto materijalnih stvari, u “kofer života” spakujte mu ljubav, razumijevanje, poštovanje, lijepe riječi, koje više vrijede od dukata. Neko će reći, da ne živimo u svijetu gdje se to cijeni. Griješite! Na ovom svijetu uvijek je postojalo sve ovo, što postoji i danas. Na vama je da izaberete šta ćete cijeniti. Ne treba da vas zanima svijet i ono šta drugi vrednuju. Već vaše dijete i ono što želite da gledate i divite se cijeloga života. Ono što će vas ispuniti ljubavlju i ponosom. Svijet neće sigurno, zato se usredsredite na svoje dijete.

Posmatrajte ga! Svaki korak, koji napravi, bez obzira koliki on bio, pohvalite. Dajte djetetu do znanja da ste prisutni, da cijenite njegov trud, da primjećujete promjene u njegovom razvoju, ponašanju, razmišljanju… Oni su svjesni kada nešto urade prvi put. Tada su u čudu, potrebna ima je povratna informacija od vas, da li je to dobro.

Ako smatrate da nešto treba korigovati, prvo pohvalite nešto što vam se dopalo. Zatim porazgovarajte o onome što nije. Tada neće shvatiti kao napad, već kao savjet kako da se poboljša. Pokažite im da vjerujete u njihove kvalitete i želite da koračaju naprijed, a da ste vi tu, kao njihova najveća podrška, njihov “vjetar u leđa” koji navija da izdrže i stignu do svog cilja.”

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor