Brzina puta zavisi od rezultata, nulta tolerancija za kriminal

 Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da Crna Gora može postati članica Evropske unije (EU) do 2025. godine, ali da do tada mora ostvariti rezultate u reformi vladavine prava.

Obraćajući se članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u crnogorskoj SkupštiniHan je poručio da dužina pregovora zavisi od rezultata reformi i primjene vladavine prava. Strategija EU, prema njegovim riječima, definiše put kako bi se Crna Gora mogla pripremiti da postane članica do 2025.

Crna Gora, kaže Han, sada ima jedinstvenu priliku da iskoristi tu perspektivu, koja je, prema njegovim riječima, izuzetno ambiciozna. A da li će je ostvariti, zavisiće, dodaje Han, u potpunosti od objektivnih zasluga i ostvarenih rezultata.

Visoki funkcioner EU smatra da crnogorski lideri moraju preuzeti odgovornost da, na odlučan način, realizuju evropsku perspektivu.

– Mora postojati nulta tolerancija za korupciju i organizovani kriminal, pranje novca i trgovinu ljudima. Ne smije biti miješanja u slobodu medija i izražavanja. U tom kontekstu, što se tiče Javnog servisa, moram reći da Skupština sada ima mogućnost da zaštiti slobodu izražavanja i nezavisnost medija, kao jednog od stubova demokratije. Dakle, ne postoji ograničenje brzine na ovom autoputu ka članstvu, ali sigurno kvalitet ima veći značaj od brzine – podvukao je on i dodao da crnogorski građani žele i zaslužuju nezavisno sudstvo i efikasnu i transparentnu javnu upravu.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor