Brskovo će biti jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi

Rudnik Brskovo će biti jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi i značajno će doprinijeti većoj zaposlenosti i ekonomskom razvoju Crne Gore, ocijenio je izvršni direktor kompanije Ričard Bofej.

On je kazao da će rudnik vratiti stari sjaj regiji Brskovo poznatoj po dugoj istoriji rudarstva.

„Kompanija Tara Resources je preuzela projekat 2018. godine, jer smo vidjeli njegov snažan potencijal i od tada smo uložili više od 15 miliona eura u bušenja, tehničke i ekološke studije, s lokalnim i međunarodnim stručnjacima, kako bismo potvrdili profitabilnost projekta”, rekao je Bofej u intervjuu agenciji Mina-business.

On je objasnio da se izgradnja rudnika ogleda u kapitalnoj investiciji od oko 150 miliona eura.

“Kroz operacije, rudnik bi značajno doprinio crnogorskom bruto domaćem proizvodu (BDP), generišući prihode od izvoza od oko 100 miliona eura godišnje, čime bi kompanija bila jedan od najvećih crnogorskih izvoznika”, dodao je Bofej.

On je precizirao da će rudnik takođe plaćati koncesijske naknade i poreze od oko deset miliona godišnje.

Otprilike tri miliona eura godišnje koncesione naknade išlo bi direktno Opštini Mojkovac.

“Kada govorimo o zapošljavanju, u rudniku trenutno radi 15 zaposlenih, ali očekujemo da rastemo i budemo jedan od najvećih poslodavaca u zemlji. Faza izgradnje trebaće 700 zaposlenih. U operacijama, oko 450 direktnih i 200 indirektnih poslova će biti kreirano. Sada radimo i na kreiranju posebnih programa obuke, koji će podržati razvoj ljudskih resursa na sjeveru Crne Gore potrebnih za ovaj projekat”, objasnio je Bofej.

Projekat novog rudnika poboljšaće prirodu i okolinu

Prema njegovim riječima, projekat će poboljšati okolinu i prirodu u Mojkovcu rješavanjem zaostalih uticaja bivšeg rudnika.

On je saopštio da će ovaj rudnik biti potpuno drugačiji od prethodnog.

“Projekat će se sastojati od dva površinska kopa, postrojenja za preradu koncentrata rude cinka, olova i bakra, koji takođe sadrže i srebro, kao i objekta za upravljanje otpadom. Sve ovo nalaziće se na području nekadašnjih rudarskih operacija na brdima iznad Mojkovca, daleko od urbanog područja”, rekao je Bofej.

On je naveo da u okolini postoje stara odlagališta otpadnih stijena, otvorene jame i podzemni tuneli.

“Voda teče kroz ova izložena područja i biva kontaminirana. Ovako kontaminirana voda se ispušta u rijeke koje teku do rijeke Tare. Izgradnjom novog rudnika na ovom mjestu ujedno imamo mogućnost da saniramo stara rudarska područja, te uhvatimo i tretiramo svu kontaminiranu vodu prije ispuštanja”, objasnio je Bofej.

Kako je rekao kompanija se zalaže za zaštitu okoline i vodi se vodećim međunarodnim praksama, naročito u upravljanju otpadom i vodom.

„Neće biti jalovišta kao što je to bilo ranije. Upravo ovdje, kreiraćemo kombinaciju rudarskog otpada iz površinskih kopova i otpada od prerade iz postrojenja kao suvu čvrstu masu – takozvani integrisani objekat za upravljanje otpadom. Biće smješten u blizini površinskih kopova”, kazao je Bofej.

Samo čista voda će napuštati projektno područje

On je naglasio da će se sve raditi na projektnom području, daleko od grada Mojkovca.

“Kada govorimo o upravljanju vodama, sva voda koja se koristi u našem procesu biće prikupljena i reciklirana kroz postrojenje. Ispuštanja iz starih rudarskih i željezničkih tunela takođe će biti obuhvaćena i korištena u postrojenju”, naveo je Bofej.

Kako je objasnio, svaka ispuštena voda tretiraće se uređajima za pročišćavanje vode.

Na pitanje da li je kompanija pribavila sve potrebne dozvole i kada se može očekivati otvaranje rudnika, Bofej je odgovorio da postupak za dobijanje dozvole za otvaranje rudnika uključuje više koraka i jasno je propisan crnogorskim Zakonom o rudarstvu.

“Usko sarađujemo sa Vladinim institucijama kako bismo osigurali da su ispunjeni svi zahtjevi neophodni za pribavljanje dozvola i saglasnosti. Nakon što se dobiju sve dozvole, prije nego što rudnik počne s radom, za izgradnju će biti potrebno otprilike dvije godine”, precizirao je Bofej.

On je kazao da u kompaniji vjeruju da zajedno s lokalnom zajednicom mogu značajno doprinijeti povećanju zaposlenosti i donijeti ekonomske dobrobiti Crnoj Gori i njenim ljudima, ujedno vraćajući stari sjaj Brskova kao istorijski poznate rudarske regije.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor