Bolnica Meljine u sistemu javnog zdravstva tek krajem mjeseca

Vlada je krajem godine donijela odluku da Fond zdravstva preuzme finansiranje bolnice Meljine, a formalno upravljanje tom ustanovom neka od državnih bolnica, najvjerovatnije kotorska. Zaposleni u Meljinama su se nadali da će sredinom januara potpisati ugovore o radu i dobiti status radnika u javnom zdravstvu. Na to će morati sačekati vjerovatno do kraja mjeseca, jer još nijesu završene sve potrebne procedure.

„Komisija uprave za nekretnine završava popis imovine bolnice Meljine, što je zakonska osnova za preuzimanje i uključivanje u javno zdravstvo“, kaže direktorka bolnice dr Olivera Elez.

Kako je kazala za Radio Crne Gore, rok za potpisivanje ugovora biće pomjeren, jer se, između ostalog, ispostavilo da su zgrade u kojima se nalaze hirurgija i porodilište upisane na Meljine kompleks, a ne na Bolnicu, pa će taj problem morati biti riješen.

U međuvremenu je osigurano pružanje zdravstvenih usluga građanima Herceg Novog, a od sredine decembra svakodnevno se povećava broj pacijenata.

„Trenutno je popunjeno 70 % kapaciteta na internom odjeljenju“, kazala je Elez.

Ona je dodala da se građani svakodnevno interesuju kada će početi sa radom pojedine ambulante. To se očekuje odmah po prelasku u sistem javnog zdravstva.

Slučaj dječaka kojem su tokom praznika u krilu eksplodirale petarde i kome su povrede najprije sanirane u Meljinama, uz brojne hitne slučajeve svakog dana, dovoljno govore o neophodnosti opstanka bolnice, ali i njenog rada u punom kapacitetu. Sa tim su, prema riječima dr Elez, saglasni i u Fondu i u Ministarstvu zdravlja.

Povratak u sistem javnog zdravstva prvi je i osnovni korak za izlazak iz krize. To je i preduslov koji će, kako vjeruju, omogućiti posao za još najmanje sedam ljekara specijalista i većeg broja srednjeg medicinskog kadra.

Ljiljana Vukotić, Radio Crne Gore

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor