Bogdanović otvorio izložbu o pobuni mornara

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas izložbu „Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018“, u Istorijskom arhivu Kotor.

 

Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru oblježavanja jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

„Pobuna mornara, čiju stogodišnjicu obilježavamo i ovom izložbom, kao znamenit biljeg naše prošlosti, sa današnje tačke gledišta jeste neraskidiva nit onoga što možemo nazvati kanonom naše slobodarske tradicije, što počiva na brojnim primjerima hrabrosti, patriotizma i otpora. Zbog toga, ovom prilikom želim da odam posebno priznanje onima koji su, bez obzira na nerijetko problematične istorijske okolnosti, uspjeli da sačuvaju Bokeljsku mornaricu i sjećanje na Pobunu mornara, a naročito na njene strijeljanje vođe – Františeka Raša, Antona Grabara, Jerka Šišgorića i Mata Brničević“, kazao je Bogdanović, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

On je naglasio da postoji dosta istotorijskih podataka i dokaza o Pobuni mornara i njihovom stradanju, o mjestu i ulozi tog događaja u Prvom svjetskom ratu i kasnije u svim borbama za slobodu i domovinu.

“ Zato sam siguran da će vrijedni naučni i stručni pregaoci, koji se bave ovom tematikom, istraživati i objavljivati rezultate svoga rada i dalje. To nije samo puka briga o faktografiji, već predstavlja i bitan proces njene ugradnje u naše duhovne i identitetske temelje. Moramo znati da će ti temelji biti trajni samo ako čuvamo sjećanja, kako ona iz svog najužeg okruženja tako i ona sa cijelog prostora Crne Gore, prostora suživota kulturnih, etničkih i konfesionalnih različitost,“ istakao je ministar.

Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović je rekao da je taj događaj koji je ostavio značajan pečat na buduća politička i društvena dešavanja na širem području.

Načelnica odjseka Istorijskog arhiva Kotor Pejović je istakla da nas  poznavanje prošlosti uči kako da gradimo sadašnjost i kako da se bolje pripremimo za budućnost.

Bogdanović je prije otvaranja izložbe prisustvovao polaganju vijenaca na spomenik strijeljanim mornarima u Škaljarima, na kojem je konzervatorske radove sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor