Bogdanović: Konačno prikazati stvarno stanje u muzejima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa članovima Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva.

„Predsjednik Komisije dr Aleksandar Čilikov upoznao je ministra Bogdanovića sa temama o kojima je razgovarano i zaključcima sa prve sjednice Komisije održane 9. februara na Cetinju. Kako je istakao predsjednik Komisije Čilikov, utvrđena je metodologija na osnovu koje će Komisija vršiti monitoring nad revizionim postupkom u Narodnom muzeju i dogovoreni naredni koraci u postupku.

Ministar Bogdanović je istakao da se od Državne komisije očekuje značajna uloga u ovom procesu i da je uvjeren da će rezultati do kojih ćemo doći konačno prikazati stvarno stanje u muzejskim postavkama Narodnog muzeja. Ministar je ponovio da je strateški cilj Vlade da se u što skorijem roku ovo pitanje riješi i istakao da Ministarstvo kulture stoji u potpunosti na raspolaganju, kako kadrovski tako i tehnički za potrebe rada Komsije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ponovljena je obaveza polugodošnjeg izvještavanja Vlade o rezultatima rada Državne komisije, ali i istaknuto da je od izuzetne važnosti i redovno informisanje javnosti, koje će biti omogućeno organizovanjem pres konferencija na kojima će članovi Komisije govoriti o toku postupka.

„Državnu komisiju formirala je Vlada Crne Gore, sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije organizacionih jedinica Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore (Etnografski muzej, Umjetnički muzej, uključujući i Crnogorsku galeriju umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, Istorijski muzej, uključujući i Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej, kao i rodne kuće kralja Nikole i Njegoša, na Njegušima) i utvrdi stanje, broj i vrijednosti muzejskog materijala“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Državne komisije je dr Aleksandar Čilikov, a članovi: Violeta Vujisić, načelnica Direkcije za unutrašnju kontrolu nad zaštitom tajnih podataka u Ministarstvu unutrašnjih poslova; Jelena Krivokapić, samostalna savjetnica II u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova; Senad Crnovršanin, načelnik Direkcije za normativne poslove i praćenje propisa iz oblasti lokalne samouprave u Ministarstvu javne uprave; Lidija Mašanović, načelnica Direkcije za IPA i druge međunarodne projekte u Ministarstvu pravde; Predrag Malbaša, dipl. arheolog; Anđe Kapičić, dipl. istoričarka umjetnosti; Nadežda Jabučanin, dipl. etnolog; Silvana Radonjić, dipl. pravnica.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor