Bogdanović i Furdži razgovarali sa direktorima institucija kulture

Tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, nakon susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, ministri su održali zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Shodno dogovoru sa nedavnog susreta ministara u Lajpcigu, današnji sastanak na Cetinju organizovan je kako bi predstavnici ministarstava i institucija razgovarali o projektima na kojima će naše dvije zemlje raditi tokom naredne dvije godine i koji će biti sastavni dio Programa saradnje u oblasti kulture za 2018. i 2019. godinu. Program koji će u narednim mjescima biti potpisan, sadržaće konkretne aktivnosti ministarstava i institucija kulture.

Kako je ocijenjeno na sastanku, osim dinamične saradnje ministarstava, izuzetno je važna i komunikacija koju ostvaruju naše institucije, zbog čega će ovaj sastanak dati dodatni podsticaj i zamajac za kreiranje još bogatijih i sadržajnijih programa“, navodi se u saopštenju.

Ministri su, kako dodaju, kao značajnu oblast u saradnji zemalja preoznali film i kinemografiju, i istakli da će filmski centri intenzivnije raditi na jačanju saradnje i implementaciji zajedničkih projekata, posebno koprodukcionih, kojima se podstiče povezivanje profesionalaca u oblasti filma između Crne Gore i Republike Albanije.

„Naglašen je značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti za kulturu jedne zemlje i zaključeno da će novim dokumentom biti predviđeno jačanje mehanizama za kontinuiranu razmjenu programa, projekata i umjetnika i učešće na festivalima koji se u ove dvije zemlje organizuju.

Sagovornici su na današnjem sastanku razgovarali i o važnosti očuvanja, ali i adekvatne valorizacije i prezentacije kulturne baštine Crne Gore i Republike Albanije. Kao posebno važni u ovoj oblasti, istaknuti su lokaliteti i muzejski materijali koji predstavljaju naše zajedničko nasljeđe i vezu između naših kultura. Dobra iskustva u zaštiti baštine naših zemalja obavezuju nas da nastavimo i proširimo saradnju u očuvanju onih arheoloških lokaliteta koji još uvijek nisu adekvatno istraženi i zaštićeni. Podsticaćemo i razvoj projekata i razmjenu programa između naših biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka, zaključili su učesnici sastanka.

Ministar Bogdanović i ministarka Kumbaro Furdži su izrazili zadovoljstvo što su danas na Cetinju na jednom mjestu okupili predstavnike institucija koji će učestvovati u kreiranju programa saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije i od njih čuli konkretne prijedloge i inicijative. Ministri su istakli uvjerenje i da će sastanci ovog tipa biti praksa u našim odnosima“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor