Bogavac: Opština će podržati ponovno pokretanje beranskog Rudnika

Lokalna samouprava je zaintersovana za ponovno pokretanje proizvodnje u beranskom rudniku, kazao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac na sastanku sa izvršnim direktorom Rudnika uglja Berane Radem Guberinićem.

Kako je saopšteno iz Opštine Berane, Bogavac je istakao da je Opština spremna da podrži ponovno pokretanje Rudnika.

“Rudnik uglja Berane je do marta prošle godine, prije nego je prekinuo sa radom, zapošljavao 157 radnika”, podsjetio je predsjednik Opštine.

On je istakao da je sastanak od velikog značaja za Berane jer se ponovnim pokretanjem rudnika otvara mogućnost za zapošljavanje većeg broja građana.

Izvršni direktor Rudnika, koji je u vlasništvu kompanije „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice, pozvao je predsjednika Opštine da posjeti njihovu firmu kako bi se sastao sa vlasnikom, a sve u cilju nalaženja najboljeg modela za ponovno pokretanje proizvodnje.

“Podsjetimo, proizvodnja u rudniku je prekinuta u martu 2020. godine, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Istaknuto je da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja. Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan Enerdži prije sedam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku, uz upošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja”, dodaju u Opštini Berane.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik predsjednika opštine Darko Stojanović.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor