Bofej tvrdi da će Brskovo doprinijeti ekonomskom razvoju, Mojkovčani ukazuju na potencijalne probleme

Rudnik Brskovo će biti jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi i znatno će doprinijeti većoj zaposlenosti i ekonomskom razvoju Crne Gore, ocijenio je izvršni direktor kompanije Tara Resources Ričard Bofej.

On je kazao da će rudnik vratiti stari sjaj regiji Brskovo, poznatoj po dugoj istoriji rudarstva.

“Kompanija Tara Resources je preuzela projekat 2018. godine, jer smo vidjeli njegov snažan potencijal i od tada smo uložili više od 15 miliona eura u bušenja, tehničke i ekološke studije, s lokalnim i međunarodnim stručnjacima, kako bismo potvrdili profitabilnost projekta” rekao je Bofej u intervjuu Mini biznis, dodajući da se izgradnja rudnika ogleda u kapitalnoj investicij i od oko 150 miliona eura.

Prema njegovim riječima, rudnik bi znatno doprinio crnogorskom bruto domaćem proizvodu, generišući prihode od izvoza od oko 100 miliona eura godišnje, čime bi kompanija bila jedan od najvećih crnogorskih izvoznika.

Bofej je rekao i da će rudnik plaćati koncesione naknade i poreze od oko deset miliona eura godišnje. Od toga, Opštini Mojkovac bi išlo tri miliona eura godišnje.

“U rudniku trenutno radi 15 zaposlenih, ali očekujemo da rastemo i budemo jedan od najvećih poslodavaca u zemlji. Za fazu izgradnje trebaće 700 radnika. U operacijama oko 450 direktnih i 200 indirektnih poslova će biti kreirano. Sada radimo i na kreiranju posebnih programa obuke, koji će podržati razvoj ljudskih resursa na sjeveru Crne Gore potrebnih za ovaj projekat”, objasnio je Bofej.

Udruženje “Prijatelji Mojkovca”, kako su rekli njihovi predstavnici Dnevnim novinama, nekoliko mjeseci skreće pažnju javnosti na potencijalne probleme koji bi nastali otvaranjem Brskova.

“Državni organi su blokirali namjeru za proširenje koncesionog prostora u zonu nacionalnog parka i izgradnju jalovišta na tom prostoru. Iz današnjeg obraćanja zaključujemo da neće biti jalovišta”, rekli su iz Udruženja.

Oni su naveli da je nepoznato sa kojim institucijama je kreiran program obuke, te da broj zaposlenih varira od obraćanja do obraćanja predstavnika rudnika.

“Milion dva od koncesija se povećava od potrebe za promocijom. Polako rastemo od najvećeg na Balkanu do najvećeg rudnika u Evropi. Sjajno”, poručili su “Prijatelji Mojkovca”.

Kako su naglasili, dužni su da upozore da je posljednjim aneksom ugovora definisan raskid ako se ne pribave neophodne dozvole, tačnije ukoliko se ne ispoštuju urbanističko-tehnički uslovi.

“Ova kompanija pokušava da pri isteku ugovora pribavi milosti dobije novi aneks na dvije godine i obeća bilo što samo da dođe do produženja. 0 mogućem produženju će biti obaviještena nadležna institucija, kojoj će analiza ugovora biti zanimljiva. Kako su krenuli sa obećanjima, neće biti ni rudnika, a koncesije će uplaćivati u punom iznosu”, poručili su iz Udruženja “Prijatelji Mojkovca”.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor