Search
Close this search box.

Blinken: Bili smo u kontaktu s Rusijom zbog prijetnje nuklearnim oružjem

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

– Da, bili smo u kontaktu. Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posljedice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli – rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog prijetnji nuklearnim ratom.

Prema njegovim riječima, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je neizvjesno da li bi iko rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „ne“ ukoliko on odluči da upotrijebi nuklearno oružje.

Blinken je odbio da precizira kako će Sjedinjene Države odgovoriti u slučaju eventualne upotrebe nueklearnog oružja. Rekao je samo da administracija ima plan.

Istakao je referendum o pripajanju ukrajinskih regiona Rusiji nikada neće biti priznat.

Prema riječima američkog državnog sekretara, u ovom trenutku nema pregovora s Rusijom o okončanju rata u Ukrajini.

– Nema pregovora jer Rusija nije pokazala nikakvu volju da se uključi u ozbiljnu diskusiju. Ako i kada se to promijeni, uradićemo sve što možemo da podržimo diplomatski proces – istakao je Blinken.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor