Bjelopoljski pčelari zaboravljeni od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Bjelopoljac Lazar Tomović, pčelarstvom se bavi oko 30 godina. Seleći je pčelar svoga društva od okoline Spuža, Bijelog Polja, planine Durmitor, a ove godine je bio na Bjelasici prvi put.

„Veoma sam zadovoljan kvalitetom meda, nisam zadovoljan načinom kako ministarstvo poljoprivrede podržava pčelarstvo. Te podrške su uglavnom u nabavci opreme koju pčelari jednom kupe u toku karijere. Mislim da bi najveća podrška pčelarima bila da imaju premiju po broju košnica kao ostali poljoprivredni proizvođači(stočari, voćari, povrtari itd). To iz jednog prostog razloga jer je Pčelarstvo kategorisano kao rizično i nisko profitabilno zanimanje. Na primjer, ja posedujem oko 120 pčelinjih društava koje moram održavati u životu sa jesenjom i prolećnom prihranom i liječenjem u svim narednim godinama koje su veoma česte, a to su i ogromni troškovi. Pa nekad uzmem i kredit od banke da bih opstao. A premija obebjeđuje sigurnost pčelarima da u lošim godinama mogu sačuvati pčele, da ih mogu prihraniti i istretirati. U okruženju svi daju premije pčelarima. U Srbiji 7e po košnici, na Kosovu 15e, Bosni 15km itd.“ kazao je Tomović.

Na pitanje kako je pandemija korona virusa uticala na promet meda, odgovorio je: “ Doba pandemije korona virusa, povećalo je potražnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda, mada je smanjen broj manifestacija i izložbi na kojima se izlažu i prodaju pčelinji proizvodi. Tegla meda košta 12.00 eura.“

Izvor: pvportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor