Search
Close this search box.

Bitka za testiranje na virus gripa

Stepenica na kojoj se određuje da li je pacijent obolio od sezonskog gripa nestala je iz sistema javnog zdravstva. Dok se urade svi potrebni nalazi pacijent može da ozdravi ako ima dobrog izabranog ljekara ili da se dodatno razboli ako povjeruje nadobudnom infektologu. Naravoučenije – ostaje da se plati treće mišljenje

Onih 428 građana, koji su se u nedavnoj anketi CEMI-ja i Mine izjasnili da najviše vjeruju zdravstvenom sistemu, nikad nijesu imali gripu koja se komplikovala atipičnom upalom pluća. Tu će tvrdnju, vjerujem, potpisati svaki pacijent koji je ovih dana prošao kroz tu bolest, koja trenutno hara Crnom Gorom i kroz sistem javnog zdravstva.

Infekcija

Naš pacijent (ime poznato redakciji) groznicu i temperaturu 38,5 dobio je u ponedjeljak, 4. aprila. Sve je to praćeno jakim suvim kašljem i nemogućnošću iskašljavanja. Novo pravilo u našem zdravstvenom sistemu, nastalo u toku pandemije, je da se pacijent odmah testira na kovid, kako bi se znalo da li je za liječenje u kovid centru ili u regularnom sistemu zdravstva. Dakle, naš pacijent u utorak ujutro 5. aprila radi brzi test u privatnoj laboratoriji Bona lab na Starom aerodromu za 15 eura i nakon 15 minuta dobija nalaz da je negativan na kovid-19. Potom se obraća svom izabranom ljekaru (ime poznato redakciji) koji mu zakazuje pregled istog dana.

Nakon pregleda mu daje upute za PCR test, kojim će se nepobitno utvrditi da li se radi o kovidu, za snimanje pluća, za koja je utvrdio da ,,škripe“, te za analize krvi u Domu zdravlja i u Institutu za javno zdravlje, koje bi trebalo da pokažu da li je pacijent pozitivan na plućne klamidije i plućnu mikoplazmu.

Osim toga, daje mu i uput za infektologa, koji bi trebalo da utvrdi da li se zaista radi o gripi, odnosno o influenci A i B.

Upalu pluća, za koju izabrani ljekar smatra da je utvrdio da postoji, na osnovu preslušavanja pacijentovih pluća, mogu izazvati četiri uzročnika – gljivice, virusi, stafilokoke i plućne klamidije i plućne mikoplazme (tzv. atipična upala pluća). I svaka od tih upala se liječi na drugačiji način i drugačijim ljekovima.

Osim uputa infektologu, izabrani ljekar našem pacijentu piše i uput pulmologu. I tu počinje road show.

Termini

Prvi slobodan termin kod infektologa je 12. april, dakle osam dana nakon što je pacijent dobio temperaturu. Prvi slobodan termin kod pulmologa u Kliničko bolničkom centru, u tom trenutku, je krajem septembra ove godine! A prvi slobodan termin kod pulmologa u Domu zdravlja Stari aerodrom je 13. maja ove godine.

S obzirom na te termine, a na osnovu pregleda, izabrani ljekar se opredjeljuje za empirijski pristup liječenju bolesti dok ne stignu nalazi, te propisuje našem pacijentu ,,hemomicin“ (za liječenje mikoplazme), ,,paracetamol“ zbog temperature i bolova u leđima i nogama i kapi ,,beroduala“ za inhalaciju zbog izuzetno jakog suvog kašlja. Srećom, pacijent ima aparat za inhalaciju!

Naš pacijent istog dana poslije podne radi PCR test u Institutu za javno zdravlje i sjutradan dobija nalaz da je negativan na kovid-19. Sjutradan, dakle 6. aprila daje krv na analizu i snima pluća u Domu zdravlja. Na osnovu snimka, dan kasnije, dakle u četvrtak, izabrani ljekar utvrđuje da se radi o obostranoj upali pluća i da nalazi krvi pokazuju infekciju. Zato pacijentu daje dodatnu terapiju, pa nakon što ispije šest propisanih ,,hemomicina“, treba da počne sa kombinovanim ,,pancefom“ i ,,ciprocinalom“, uz nastavak inhaliranja ,,berodualom“.

Naš pacijent, kojem u tom period zaista nije dobro, preležao je vikend kod kuće i odlučuje da krv za analizu na klamidije da u ponedjeljak, 11. aprila. Rekli su mu da će nalaz biti gotov 18. aprila.

Dijagnoza

Sjutradan, 12. aprila, dakle osam dana od početka bolesti odlazi na zakazani pregled kod infektologa. Doktorica (ime poznato redakciji) se zgrane kad vidi uput kojim bi trebalo da se utvrdi da li je probleme našeg pacijenta izazvao virus influence A i B i ljutito objasni da se to kod njih ne radi. Potom pogleda snimak pluća, izmjeri saturaciju (98) presluša pluća i još se jednom zgrane – ovog puta zbog terapije koju je propisao izabrani ljekar.

– Ko je vidio prepisivati antibiotike na virusnu upalu pluća – grmi infektološkinja na besprijekornoj ekavici, koja je prije dva minuta zagrmila kako nije njeno da utvrđuje ima li naš pacijent virus influence.

Potom odredi da terapiju izabranog doktora treba isključiti, a našem pacijentu dati ,,tamiflu“ kapsule i inhalirati ga ,,pulmikorom“. Na pitanje gdje da se uradi test na influencu kaže da nema pojma i neka naš pacijent ide u Institut za javno zdravlje. Ovaj to i uradi. Na prvim vratima Instituta kažu da oni to ne rade i upute ga na drugi ulaz, a ovi na treći i taman kad su ovi posljednji zaustili da kažu da oni ne rade te analize, naš pacijent potpuno iznerviran ,,uvali“ nogu između vrata i štoka i između dva nastupa kašlja izjavi da se ne miče odatle dok mu ne urade nalaz. Nakon pet minuta nailazi osoba u bolničkoj uniformi i na besprijekornoj ekavici kaže našem pacijentu da uđe, jer nema smisla da blokira vrata. Nakon još pet, druga sestra našeg pacijenta upućuje da nalaz na gripu traži u kovid centru u Domu zdravlja na Starom aerodromu. Naš je pacijent obavijesti da tamo više nije kovid centar i ona nestane. Nakon još pet minuta dolazi druga sestra koja našeg pacijenta šalje u kovid centar u Domu zdravlja Donja Gorica.

I tamo opet isto – na prvim vratima mu kažu da ide na druga, a na drugim se zgranu i na besprijekornoj ekavici ga obavijeste da je došao u – kovid centar. Očajan, naš pacijent počinje da kuka i doktorica i sestra počnu da vrte telefonske brojeve kako bi riješile situaciju. Na kraju dobijaju Viberom uputstvo kako da popune obrazac i uzimaju bris našem pacijentu, koji šalju u – Institut za javno zdravlje.

Rezultat – naš pacijent je negativan na virus influence!

Treće mišljenje

Potpuno zbunjen zbog toga što mu je infektološkinja ukinula postojeću i dala sasvim drugu terapiju naš pacijent odluči da po treće mišljenje ode kod privatnog pulmologa (ime poznato redakciji). Tamo ga pregledaju, prouče sve nalaze i objasne da je izabrani ljekar propisanom terapijom pokrio i mogućnost atipične upale pluća izazvane klamidijama i mikoplazmom i upale koju izaziva streptokoka. Pulmolog mu objasni da se ,,tamiflu“, koji mu je propisala infektološkinja, koristi prva tri dana infekcije virusom, a da se ,,pulmicor“ kapi ne smiju propisivati za virusne infekcije, osim za kovid-19. Pregled, inače, košta 40 eura.

I konačno, 18. aprila naš pacijent dobija analizu krvi iz Instituta za javno zdravlje i saznaje da ima antitijela plućne klamidije i mikroplazme, odnosno da je imao atipičnu upalu pluća koja se liječi antibioticima.

Dan kasnije je dobio i drugi snimak pluća i analizu krvi iz Doma zdravlja, koji su pokazali da je upala prošla!

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor