Bin Ladenova majka prvi put progovorila o sinu

Alia Ganem, majka Osame bin Ladena, prvi put je istupila javno 17 godina nakon tragedije u njujorškom Svjetskom trgovačkom centru, kazavši u razgovoru za britanski’’The Guardian ‘’ da je njen sin bio voljen, ali da je nekako izgubio svoj put.

„Imala sam vrlo težak život zato što je moj sin bio daleko od mene. Bio je jako dobar klinac i mnogo me volio“, kazala je Ghanem, pokazujući njegovu fotografiju u vojnom odijelu.

Pokazala je i fotografiju svog supruga, al-Attasa, koji je odgajao i brinuo se o sva tri sina, kazavši da je bio dobar čovjek i da je bio dobar prema Osami.

Ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Avganistan kako bi se borio protiv Rusa. Njegov brat Hasan kaže kako su tad svi u porodici bili ponosni na njega. Kao pripadnik mudžahedina slavljen je kao heroj u Avganistanu i Saudijskoj Arabiji.

Kad su u avgustu 1990. američke trupe iz Saudijske Arabije ušle u Kuvajt, Osama počinje da širi Al Kaidu i počinje da se povezuje s ostalim terorističkim grupama.

“Nikad njeisam mogla ni da pomislim da će da postane terorista. Cijela porodica bila je veoma uznemirena. Nijesam željela da se to dogodi. Ni danas mi nije jasno zašto je odbacio svoj stari život. Nakon napada na Njujork svi smo bili u šoku. Znali smo da je to njegovo djelo i s kakvim ćemo posljedicama morati da se nosimo”, rekla je majka koja je Bin Ladena posljednji put vidjela u Avganistanu 1999, 12 godina prije nego što će njen sin da izvrši jedan od najgorih terorističkih napada u novijoj američkoj istoriji.

Bin Ladena su ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice (SEAL) 2011. godine u Pakistanu.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor