Bijelo Polje: U centru grada pronašli oko 20 grobnih mjesta

Stručnjaci iz Polimskog muzeja u Beranama protekle sedmice ukonili su sloj od preko pola metra zemlje u kanalu koji se kopa za atmosfersku kanalizaciju u dijelu Ulice 3. januara u centru Bijelog Polja, gdje je u toku rekonstrukcija gradskog trga. Arheolog Predrag Lutovac saopštio je Dnevnim novinama da je tom prilikom u donjem dijelu kanala pronađeno još 13 grobnih mjesta-mezarja.

“Od kako je počelo istraživanje na tom potezu pronađeno je i registrovano oko 20 grobnih mjesta mezarja, gdje su u ranij em periodu ukopani pripadnici islamske konfesije. Uslijediće skidanje, odnosno uklanjanje asfalta u donjem dijelu ulice, kako bi utvrdili istinsku granicu nekadašnjeg groblja”, kazao je Lutovac, dodajući da se ne isključuje mogućnost pronalaska još grobnih mjesta mezarja.

“Trenutno širimo kanal gdje su sahranjivani pokojnici sa profilne bočne strane. Tokom ove sedmice planiramo da detaljno očistimo skeletne ostatke u kanalu, kako bi se izvršilo njihovo tehničko snimanje i fotografisanje. Dogovoreno je sa lokalnim odborom islamske zajednice da skelete u kompletu podignemo iz mezarja i smjestimo u adekvatnu ambalažu, nakon čega će biti predati predstavnicima islamskog odbora, koji će ih po tradiciji sahraniti na određenom mjestu kod gasulhane”, kazao je Lutovac.Planira se, kako je rekao, da arheološko istraživanje na toj lokaciji traje još desetak dana.

“Nakon toga, tačnije nakon arheološke zaštite tog mjesta, steći će se uslovi za nastavak radova na postavljanju cijevi za atmosfersku kanalizaciju, kako bi rekonstrukcija gradskog trga u toj fazi dobila svoje obrise”, zaključio je arheolog Lutovac.

Izvor:Dnevne novine

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor