Bijelo Polje: Otvoreno prvo odjeljenje za demenciju na sjeveru

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, otvorio je danas u okviru Doma starih u Bijelom Polju odjeljenje za demenciju i palijativu, kao i prostorije za radnu i okupacionu terapiju.

Na ceremoniji otvaranja govorili su i predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i direktor Doma starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević.
Ministar Purišić je naveo da ova ustanova od osnivanja postiže značajne rezultate u pogledu unaprjeđenja zaštite starih lica, naglasivši da već skoro osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, kao i pravne i savjetodavne pomoći.
Rekonstrukcijom odjeljenja za demenciju, palijativnu njegu, prostorija za radnu i okupacionu terapiju i frizerskog salona zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi u oblasti gerontologije i socijalnog rada uz puno uvažavanje potreba korisnika“ – istakao je Purišić.
Purišić je kazao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa lokalnom upravom prepoznaje sve veću potrebu da se starim licima obezbijedi što kvalitetniji život.
„Današnji događaj, kao i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima, još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika na adekvatan način brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“ – zaključio je Purišić.
Predsjednik Smolović sa zadovoljstvom je konstatovao da u Bijelom Polju postoji razvijena palijativna njega.
„Stručna lica Doma starih, uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, a ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života. Korisnicima se u svakom trenutku pruža potrebna i odgovarajuća njega, koja im osigurava najbolji mogući kvalitet života“.
Direktor JU Dom starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević istakao je da odjeljenje demencije je prvo na sjeveru Crne Gore, opremljeno po najsavremenijim evropskim standardima, sa kapacitetom od dvadeset mjesta.
Pavićević je najavio da se planira pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stara lica.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor