Bijelo Polje: Održana prezentacija projekta nove Gradske džamije

Danas je u galeriji Centra za kulturu održana prezentacija projekta Gradske džamije, kojoj su prisustvovali reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksanadar Žurić, potpredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić i brojni drugi predstavnici lokalne uprave i građani.

Vodeći projektant džamije u Lipnici  Sahret Hajdarpašić kazao je da je danas kratka prezentacija projekta džamije ovog objekta  sa pratećim sadržajima.

-U narednim danima slijedi usvajanje Detaljnog urbanističkog plana u Skupštini opštine Bijelo Polje čime će se steći uslovi za dobijanje građevinske dozvole u realnom vremenskom periodu. Glavni projekat je već odavno urađen i usaglašen sa izmjenama Detaljnog urbanističkog plana Bijelog Polja. Ova urbanistička lokacija je bila arhitetonski urbanistički jako složena s obzirom da se nalazi u blizini željezničke pruge i puta za Lipnicu i jednog dijela stambenih objekata. Džamija će biti ukupne površine  oko 609 kvadrata u tri nivoa. Planirana je univerzalna sala u suterenskom dijelu, molitveni dio u prizemlju i dvije galerije. Biće to jedna impozantna građevina koja će biti i enterijerski  jako kvalitetno riješena. Bijelo Polje će izgradnjom ove džamije, sto se tiče islamske arhitekture, dobiti kvalitetan objekat. Radovi će uslijediti nakon dobijanje građevinske dozvole i za prvi dio izgradnje  je već obezbijeđen određeni iznos sredstava, kazao je Hajdarpašić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je da je Bijelo Polje jedan od najvećih odbora Islamske zajednice.

-Posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću kod kojeg  sam prilikom prvog našeg  susreta uvidio spremnost da se ova potreba vjernika islamske zajednice riješi. Mislim da smo na korak do početka radova na izgradnji džamije. Prostor na kojem će biti izgrađena džamija je obezbijeđen, u tome nam je značajno pomogla lokalna uprava u Bijelom Polju i koristim priliku da im se na tome zahvalim. Mi smo naravno učestvovali u svemu tome. Nadam se da ćemo sa izgradnjom krenuti početkom proljeća, ako dozvole vremenski uslovi. Islamska zajednica sve što radi radi transparentno. Ovaj objekat se radi isključivo iz potrebe pripadnika islamske vjeroispovijesti, jer su često molitve organizovane pod vedrim nebom i  jedna mala gradska džamija nije dovoljna da zadovolji sve potrebe koje imaju vjernici u ovom gradu. Idemo u projekat izgradnje jedne moderne džamije kako bismo na najbolji način obezbijedili vjernicima da konzumiraju svoja vjerska prava.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić  kazao je da će krajem ove sedmice projektni biro prema lokalnoj upravi uputiti finalnu verziju Detaljnog urbanističkog plana Centralne gradske zone, a lokalna uprava će narednog dana proslijediti tu verziju resornom Ministarstvu, da bismo pokušali da trideset prvog ovog mjeseca na sjednici lokalnog parlamenta razmotrimo tu tačku dnevnog reda.

-A ako to ne uspijemo do kraja ove sedmice to će biti urađeno već naredne sedmice, jer je planirano da  sledeća sjednica lokalnog parlamenta bude održana najkasnije do polovine februara mjeseca. Najkasnije za mjesec dana imaćemo Detaljni urbanistički plan Centralne gradske zone što će biti poslednja ispunjena pretpostavka da možemo započeti sa ovim važnim poslom. Moja je želja bila da ovaj posao započnemo prije mog povlačenja sa dužnosti predsjednika opštine. Ovaj projekat je prijeka potreba  naših građana islamske vjeroispovijesti u Bijelom Polju. Mislim da imamo opštu podršku za realizaciju ovog projekta i što prije počnemo brže ćemo obezbijediti pretpostavke, da se ovaj projektovani lijepi objekat realizuje. Ko god bude djelovao u ime lokalne uprave do kraja će biti posvećen ovom poslu kao i dosadašnja lokalna uprava, kazao je predsjednik Žurić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor