Bijelo Polje: Krivične prijave protiv tri osobe, švercovali cigare, lažno ovjeravali dokumenta.

(Foto: Vijesti)

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta podnijeli su dvije krivične prijave protiv tri osobe, i to protiv jedne krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinila krivično djelo nedozvoljena trgovina, dok je protiv dvije osobe podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

“Naime, službenici Odsjeka su, 10.01.2018, u cilju sprovođenja planskih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, postupajući na osnovu operativnih informacija, u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju, izvršili pretres stana M.P. (64) iz Bijelog Polja. Prilikom pretresa policijski službenici su pronašli i oduzeli 28.600 komada raznih vrsta cigareta ukupne vrijednosti od oko 2.000 eura. M.P. nije imao odobrenje za bavljenje trgovinskom djelatnošću, a cigarete su bile bez akciznih markica Ministarstva finansija Crne Gore. Oduzete cigarete su predate službenicima Uprave carina Crne Gore na dalje postupanje. Protiv M.P. službenici policije su nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena trgovina“- navedeno je u saopštenju.

“Nadalje, službenici Odsjeka su nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv B.K. (48) i V.S. (54), oba iz Bijelog Polja, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Oni su, kako se sumnja, u dva navrata – B.K. 12.08.2015. a V.S. 10.08.2015, ovjerili izjave kod notara da nemaju neizmirenih obaveza prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi Crne Gore, kao osnivači firme d.o.o. „Dera“ Bijelo Polje. Oni su, sumnja se, 12.08.2017, tako potpisanu dokumentraciju dostavili Centralnom registru privrednih subjekata u Podgorici, iako su znali da su podaci u izjavama neistiniti. Na osnovu ove dokumentacije Centralni registar privrednih subjekata je sproveo postupak dobrovoljne likvidacije preduzeća u skraćenom postupku, pri čemu je oštećen budžet Crne Gore za iznos od 6.749 eura“- saopšteno je iz policije.

Da bi se sproveo postupak dobrovoljne likvidacije kod nadležnog organa, osnivači preduzeća bili su u obavezi da dostave izjave, ovjerene od notara ili nadležnog suda, da u toku ovog postupka preduzeće nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza i drugih obaveza prema povjeriocima.

Izvršenim provjerama kod Poreske uprave – Filijala Bijelo Polje, utvrđeno je da preduzeće d.o.o. „Dera“ Bijelo Polje u momentu podnošenja zahtjeva za dobrovoljnu likvidaciju u skraćenom postupku nije izmirilo poreske obaveze i to u ukupnom iznosu od 6. 749 eura.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor