Bijelo Polje: Gradnju kolektora neće dozvoliti

Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Potkrajci čulo se puno žučnih riječi. Usled nedobijanja odgovora na brojna postvljena pitanja zainteresovani građani su demonstrativno ustali i napustili raspravu.


Raditi vi šta god hoćete. Planirajte, pišite elaborate i pričajte po svojoj volji. Ovaj vam naum neće proći. Mi to nećemo dozvoliti i staćemo pred mašine-kazao je u ime mještana Adis Šukurica, što su odobravanjem i aplauzima potvrdili prije izlaska predstavnici Potkrajaca i okolnih sela.
Predsjednik Mjesne zajednice Potkrajci Dževad Omerović je kazao da mještani nijesu za izgradnju ovog postrojenja.
O tome smo na vrijeme peticijom upoznali nadležne u lokalnoj upravi još 2012. godine. Ali se niko udostojio ni da nam odgovori. Nijesu uvažili mišljenje oko 1.500 mještana i njihove probleme jer su ovim projektom ugrožena naša domaćinstva. Još jednom postavljamo pitanje, zašto se postrojenje nagradi na poljoprivrednom zemljištu pitao je Omerović.
Ljubo Selimović istakao je da se živi neće maći iz svog naselja, koje je najbliže mjestu gdje se planira postavljanje postrojenja.
Ima ovdje više od 40 romskih porodica. Odnosno preko 200 stanovnika. I puno male djece. Šta misle da rade sa nama. Bolje je neka nas sve postave uz zid i strijeljaju – kazao je Selimović.
Vehbo Čoković je kazao da je izgradnja kolektora još jedan udarac, na kako je naglasio, napaćeni i iznureni narod.

Bacate nam prašinu u oči i ostavljate bez budućnosti-istakao je Čoković.
Stefan Perović, mještanin Strojtenice, kaže da se selo nalazi na samo 300 metara od lokacije budućeg postrojenja pa je postavio pitanje da li je to zdravstveno i ekološki prihvatljivo.
Kemal Omerović iz Potkrajaca je naglasio da je u pitanju dragulj grada i da je besmisleno planirati ovaj naum.
Za nas je to od neprocjenjive štete. Bavimo se organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Kako da hranimo porodice i djecu, i kako da višak plasiramo na tržište ako se baš tu izgradi takvo postrojenje -pitao je Omerović.
Batrić Perović je naglasio da je Limska dolina rijetko plodno područje, te da je lokacija na kojoj je planirana gradnja postrojenja možda i jedini nedevastirani dio.
Ovdje se ljudi bave isključivo poljoprivredom. To im je jedini izvor prihoda. Na ovaj način nas dovodite u situaciju da napuštamo rodni kraj. Mi ne tražimo milostinju, već pravo na zdrav život, vodu i vazduh.
Niko nije postavio pitanje i da se time uništava i obližnji prirodni resurs izletište Kisjele vode- rekao je Perović.
Sreten Kojović je istakao da će doći u situaciju da njihove proizvode na pijacama niko više iz straha neće smjeti da kupi.
Bježaće od nas glavom bez obzira-kazao je Kojović.

Ismet Alković je konstatovao da se i ovim projektom uništava rijeka Lim koja je, kao je rekao, nebrigom već pretvorena u javnu deponiju.
Fikret Bećirović je pitao kako je moguće da se na razdaljini od 250 metara grade postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i sportsko rekreativni centar, a mr Danijela Veličković je istakla i problem odlaganja mulja iz postrojenja.
Da je postrojenje trebalo postaviti na lokaciji industrijske, e na poljoprivredne zon bio je mišljenja i Aldin Pilavac.
Direktor opštinske Direkcija za izgradnju i investicije Milanko Minić pojasnio je da su oni podnijela zahtjev Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine za davanje saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja kolektora na životnu sredinu. Minić je ustvrdio da će biti ispoštovani svi evropski standardi o zaštiti životne sredine.
Prostornim planom je definisana ova lokacija. Kolektor je inače cjevovod, koji je skoro završen, što je kao i ovo postrojenje koštalo pet miliona eura. Biće ispotovana zaštita životne sredine po najvećim evropskim standardima-istakao je Minić i dodao da će Agencija nakon ove javne rasprave formirati komisiju sastavljenu od stručnjaka iz različitih oblasti, koji će uraditi reviziju Elaborata.

Stanovnik Strojtanice, Đuro Tvrdišić je istakao da je izgradnja postrojenja «pravi genocid nad narodom». On je nadležne iz Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine pitao ko im je dao lažni podatak o broju stanovnika (saopštili su da u Potkrajcima ima svega 105 stanovnika),
Pitamo ko ima pravo da uništi i devastira zemljište i narod. Mještani su svi ogorčeni, povrijeđeni i uvrijeđeni-kazao je Tvrdišić i naglasio da se» pod hitno idiotizam prve vrste, kad je riječ o planu postrojenja, mora zaustaviti i izmjesti na neku drugu odgovarajuću lokaciju».

U ime Instituta za razvoj istraživanje i razvoj zaštite na radu iz Podgorice, Aleksandar Duborija je naglasio da je Eleborat urađen prema Zakonu.
Morale su se u svemu zadovoljiti preporuke EU. Sve je urađeno da kolektor ne šteti životnoj sredini, kao i rijeci Lim, da se ne šire neprijatni mirisi i da ne postoji smetnja na zemljište. Ni nivo buke neće biti veći od dozvoljenih 70 decibela. Sve u svemu postrojenje neće negativno uticati na okolna domaćinstva a sve je urađeno u skladu sa usvojenim Prostornim planom opštine Bijelo Polje-kazao je Duborija.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor