Bijelo Polje: Bankrotirala Bjelasica Rada

Bjelopoljska fabrika Bjelasica Rada, u većinskom vlasništvu Eurofonda i formalno je bankrotirala donošenjem rješenja 8. septembra, potvrdio je stečajni upravnik tog preduzeća Sreten Mrvaljević

U Privrednom sudu u srijedu je održano ročište za ispitivanje potraživanja i usvojena konačna lista prema kojoj je stečajna uprava priznala potraživanja od 1,72 miliona eura, a kao neosnovane odbila prijave potraživanja od ukupno 1,83 miliona eura, prenose Vijesti.

Najviše priznato pojedinačno potraživanje je Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave (PU) od 1,02 miliona eura, zatim fonda Trend, prema sudskoj presudi, u iznosu 287,78 hiljada eura. Takođe, pojedinačno najveće potraživanje PU od oko 1,83 miliona eura nije priznala stečajna uprava, kao ni potraživanje Sindikalne organizacije preduzeća od 692,42 hiljade eura.

Stečaj u tom preduzeću pokrenut je u maju na zahtjev radnika koji više od godinu nijesu primili zarade.

Predsjednik bivše Sindikalne organizacije Bjelasice Rade, Ljiljana Raković rekla je da je direktor fabrike, Tamara Lakićević akontativno iz blagajne sama sebi isplaćivala mjesečne zarade, prije isplata drugim radnicima tako da je čudi kako je prijavila potraživanja od 28 hiljada eura.

„Neću osporavati ovo potraživanje pred sudom jer nemamo ni tri eura za kartu do Podgorice, ali smatramo da je ovo potraživanje neosnovano i netačno sa čim ćemo upoznati i tužioca“, navela je Raković i podsjetila da od upravnika traže da ga dodatno ispita.

Ona je kazala da je Prva banka prijavila potraživanje od oko sedam hiljada eura jer direktorica „nije vratila kredit“.

Mogućnost stečaja u fabrici najavio je u martu ministar poljoprivrede Milutin Simović, jer fabrika ne radi dugo, izgubila je koncesiju za izvorište mineralne vode i ima dugovanja prema zaposlenima.

Kompanija je, krajem avgusta 2014. godine, nakon više od šest i po godina prvi put izašla iz stečaja koji je uveden na predlog Galeb grupe koja je potraživala 118 hiljada eura.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor