BiH podiglo optužnicu protiv Rožajca: Osumnjičen za šverc skoro 300.000 kutija cigareta

Optuženi  Mevljudin Kalač (1977.) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duvanskom tržištu. Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Kalača.

    FOTO: AVAZ.BA (ARHIVA)

Mevljudin Kalač , rođen 1977. godine u Rožaju, državljanin Crne Gore, nalazi se u pritvoru. Optuženi se tereti da je, 20.02.2021. godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u R Hrvatskoj – navodi se u saopšenju Tužilaštva BiH.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za neravno oporezivanje (UINO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti od 1.149.872 konvertabilnih maraka.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru. Ova zaplijena, jedna je od najvećih zaplijena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini.

– Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio krivično djelo-krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH – zaključuju u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor