Bez stečaja u Vektri Jakić

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je prijedlog Uprave prihoda da se uvede stečaj u još jednu od kompanija biznismena Dragana Brkovića Vektru Jakić.

„Kako je dug naveden u prijedlogu, na ime poreza i doprinosa na zarade od avgusta 2017. do juna 2018. godine od 524.517,11 eura u cjelosti obezbijeđen, a dug na ime neplaćenih poreza i doprinosa za jun 2018. godine od 56.860,66 eura u cjelosti izmiren, nijesu ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja, jer je prijedlog podnijelo lice koje nije ovlašteno u smislu člana 56 Zakona o stečaju“, stoji u odluci Jovanića.

Ovaj član propisuje da ovlašćeni predlagač može biti povjerilac koji se prethodno u izvršnom postupku nije mogao naplatiti u roku od 45 dana.

U odluci se navodi da Uprava prihoda nije dokazala da je pokušala izvršenje na pokretnim i nepokretnim stvarima dužnika, zbog čega ne spada u krug ovlašćenih za pokretanje stečaja.

Za sud nije bilo od uticaja to što je Vektra Jakić u blokadi od 2016. godine, niti što je iznos blokade neposredno prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bio deset miliona eura, jer bi, kako se navodi u odluci, to bilo od značaja samo ako potraživanje po prijedlogu nije obezbijeđeno ili izmireno.

Imajući u vidu da to nije bio slučaj, sud nije ocjenjivao ispunjenost ostalih stečajnih razloga.

Polovinom januara u stečaj je otišla Brkovićeva Vektra Montenegro, što je nedavno potvrdio i Apelacioni sud.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor