Bez kompletnog sastava Ustavnog suda, pravni sistem CG paralisan

Ustavni sud radi na ivici kvoruma, a za izbor jednog sudije pred matičnim skupštinskim odborom počelo je konsultativno saslušanje prvog od pet kandidata. Ipak, kako ocjenjuju sagovornici TVCG, bez kompletnog sastava Ustavnog suda, pravni sistem je paralisan.

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Tatjana Bulatović saslušana je na sjednici Ustavnog odbora. Nakon predstavljanja, odgovarajući na pitanja poslanika, kazala je da nije članica nijedne političke partije. Ukazala je i na trenutne slabosti pravosuđa:

„Mene, kao kandidata za sudiju Ustavnog suda, zabrinjava kompletan sistem pravosuđa, koji je na stand by i gdje imamo veliki broj vršilaca dužnosti, gdje ni one nadležnosti koje su im date po Ustavu, ne mogu biti izvršene u potpunosti“, navela je Bulatović.

Nakon Bulatovićeve, parlament će saslušati još četiri kandidata, a onda izabrati onoga koji će zamijeniti sudiju Ustavnog suda Miodraga Iličkovića, koji u septembru odlazi u penziju. No, ova institucija je već u problemu, trenutno radi na ivici kvoruma, a to šteti pravnom sistemu Crne Gore, a u krajnjem i građanima, ističe predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

„Svi oni nagomilani predmeti, koji stoje već tri, četiri godine, neriješeni zbog nedostatka sudija, moraju početi da se rade i obrađuju. Za pravnu sigurnost, zaštitu zakona i ustava moraju se birati sudije Ustavnog suda, uskoro slijede i lokalni izbori, koji se ne mogu zamisliti bez kompletnog Ustavnog suda. Dakle cijeli pravni sistem u Crnoj Gori je paralisan i biće paralisan ako se nešto pod hitno ne uradi“, smatra Begović.

Da je pred poslanicima ozbiljan posao, smatra i profesor Đorđije Blažić. Poručuje da treba izabrati ljude čistih biografija, bez sprega sa političkim partijama.

„Sve do momenta dok, ne samo Ustavni sud, nego svaki organ, i Parlament i Vlada i tužilaštvo, sudstvo ne budu u funkciji građana, a ne u partijskim interesima, ova država ne može da ide naprijed, može samo da tone iz dana u dan“, kaže Blažić.

Ustavni sud, navodi Blažić, do sada nije koristio sve svoje funkcije.

„On ima i takozvanu preventivnu funkciju. Nikada, da se ja sjećam, Ustavni sud nije ostvarivao tu svoju preventivnu funkciju da uočava pojave neustavnosti i nezakonitosti i da po službenoj dužnosti reaguje“, kaže Blažić

Ustavni sud bi trebalo da ima sedam sudija. Njih bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom većinom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor