Bez CG državljanstva bi moglo ostati 2.108 osoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuće postupak za gubitak crnogorskog državljanstva za 2.108 osoba upisanih u biračke spiskove u Crnoj Gori, koje imaju dvojno državljanstvo, saopšteno je iz tog resora.

Iz MUP-a su kazali da je za sada postupkom provjere obuhvaćeno osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, zbog pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo druge države.

„Za 595 lica je utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Navodi se da, samim tim, za te osobe neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona.

„MUP će za 2.108 lica po službenoj dužnosti, kroz nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države“, kazali su iz tog resora.

Njima če, kako je pojašnjeno, biti omogućeno da se davanjem izjave na zapisnik izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Iz MUP-a su ponovili da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države, prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo.

„Što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države“, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su naglasili da se ovim proces ne završava, jer još traju provjere za preostali broj građana.

„Takođe, otvoreni smo za saradnju sa nevladinim sektorom po pitanju provjere Centralnog registra stanovništva u skladu sa dinamikom, koju bismo zajednički dogovorili“, poručili su iz tog resora.

Kako su naveli, u sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju utvrđeno je da više od 16 hiljada osoba poslije 2008. godine, nije vadilo ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50 hiljada građana lična karta istekla.

Iz MUP-a su pozvali građane sa takvim statusom da podnesu zahtjev za izdavanje ili zamjenu lične karte, ili će u suprotnom biti pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o ličnoj karti.

„Uvažavajući ljudska prava i slobode, već su preduzete aktivnosti kako bi se građani putem poziva upoznali sa potrebom izdavanje ili zamjene lične karte“, dodaje se u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor