Search
Close this search box.

Beranski OBNOR planira međunarodnu svečanost: Slobodarske ideje spajaju Berane i Italiju

Beranska Organizacija boraca Narodnooslobidičkog rata 1941-1945. (OBNOR) poseban značaj pridaje čuvanju sjećanja na borce-patizane stradale 1944. godine na području Bihora, kao i održavanju spomenika koji im je podignut na gradskom groblju. Na tom spomeniku piše: “U spomen boraca 4 proleterske crnogorske udarne brigade i partizanske brigade Garibaldi palih od domaćih izdajnika u borbi 23. januara 1944. godine u Vrbici i Tucanju. 1946. godine su prenešeni i ovdje sahranjeni 35 boraca 4 crnogorske proleterske udarne brigade i 20 boraca italijanske partizanske brigade Garibaldi”.

Predsjednik OBNOR-a Petar Labudović ističe da obilježje o kom je riječ, pored toga što odslikava borbu naprednih snaga protiv fašizma, u neku ruku povezuje Berane s Italijom. Kazao je da redovno obilaze spomenik i da ozbiljno razmišljaju o tome da organizuju veliku svečanost na kojoj bi se, uz učešće domaćina i gostiju iz Italije, promovisale antifašističke ideje i vrijednosti.

image

PETAR LABUDOVIĆ

-D.J.

– Ovaj spomenik je, u neku ruku, simbol Berana. On podsjeća na slavne stranice naše istorije kada su i italijanski partizani na našim prostorima davali svoje živote u borbi protiv fašizma. Zbog toga ozbiljno razmišljamo o tome da ustanovimo tradicionalnu međunarodnu svečanost s ciljem da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su svoje živote uzidali u slobodu koju danas uživamo. To bi ujedno bila prava prilika da zajedno s gostima iz Italije damo na značaju pravim i iskrenim slobodarskim idejama – naveo je Labudović.

Teramska ulica kruna prijateljstva

O prijateljstvu Berana i Italije svjedoči i Teramska ulica koja se nalazi nedaleko od centra grada. Ta ulica je dobila ime po italijanskom gradu Teramo, s kojim je Berane postalo pobratim još 1982. godine. Inicijator tog pobratimstva bio je poznati Beranac apotekar Vasilije Labudović koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Leskovcu bio šef logora u kojem je bilo smješteno 200 italijanskih vojnika i podoficira.

-Sprijateljio sam se sa zarobljenicima, iako sam im bio nadređeni. To je nezaboravni period u mom životu koji me je naučio da i sužnju treba odati poštovanje. Italijanski vojnici nijesu zaboravili to prijateljstvo pa su me nakon rata pozvali da dođem kod njih. Kasnije su ti susreti inicirali pobratimstvo Berana s gradom Teramo. Tako je, kao kruna prijateljstva, i jedna ulica u Beranama dobila ime Teramska – navodio je za života Vasilije Labudović.

On je podsjetio da su italijanske delegacije, posebno ranijih godina, često dolazile u Berane i redovno polagale cvijeće na spomen- obilježje, ističući veličinu njihovog revolucionara Đuzepea Garibaldija.

-Italijanska partizanska brigada ime je dobila po italijanskom Če Gevari, odnosno po revulucionaru Đuzepeu Garibaldiju. I kasniji događaji su potvrdili da su antifašističke vrijednosti neprolazne, što su posvjedočili i pripadnici italijanskih delagacija koje su redovno posjećivale spomenik u Beranama. Zato ovaj spomenik treba da bude putokaz ne samo starijima nego i mladim ljudima o tome kako napredne ideje spajaju ljude koji se bore za mir u svijetu – istakao je Labudović.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor