Beranska firma „Desetka“ kupila čuveni andrijevički „Soko Štark“

Trgovinska firma „Desetka“ iz Berana postala je novi vlasnik objekta i zemljišta nekadašnje andrijevičke „slatke fabrike“, koja je poslovala kao pogon beogradskog „Soko Štarka“.

       Foto:Dan

Bivši pogon je kupljen od kompanije „Atlantik Štark“ koja je u poslednje vrijeme raspolagala pomenutom imovinom.

Tačno je da smo kupili imovinu nekadašnje „slatke fabrike“ u Andrijevici, s namjerom da objekte stavimo u odgovarajuću funkciju. Još uvijek razmišljamo šta bi sve moglo tamo da se organizuje, ali je sigurno da će aktiviranje raspoloživih kapaciteta podrazumijevati i upošljavanje određenog broja radnika, što je značajno za ovaj kraj – naveli su iz firme „Desetka“, izbjegavajući da kažu po kojoj je cijeni kupljena pomenuta imovina.

Predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić naglasio je da se iskreno nada da će novi vlasnik u bivšim pogonima organizovati korisne djelatnosti koje će doprinijeti oživljavanju privrede u Andrijevici.

Znajući da se radi o ozbiljnoj firmi, ubijeđen sam da će imovina nekadašnjeg „Soko Štarka“ u Andrijevici poslužiti novom vlasniku da je stavi u funkciju razvoja čitavog kraja. Radi se o velikim objektima u kojima se mogu organizovati različite vrste proizvodnje. To uliva nadu da će se stvoriti mogućnosti i za otvaranje radnih mjesta što je Andrijevici u ovom trenutku najneophodnije, jer to je jedini način da se zaustavi odlazak lokalnog stanovništva. Lokalna uprava će u domenu svojih nadležnosti pomoći da dođe do otvaranja novih radnih mjesta– naglasio je Ćulafić.

Kompaniju „Soko Štark“, u okviru koje je tridesetak godina postojala „slatka fabrika“ u Andrijevici, 2005. godine privatizovala je firma „Grand kafa“. Odmah nakon toga došlo je do zatvaranja pogona u Andrijevici, čime je oko 200 radnika ostalo bez posla. Sve se to desilo iako je pomenuta fabrika proizvodeći lokum, žele i karamele bila najuspješniji privredni kolektiv u Andrijevici, čiji su radnici primali plate iznad tadašnjeg crnogorskog prosjeka.

U Andrijevici je nekada bilo hiljadu radnika koji su radili u nekoliko fabričkih pogona. Međutim, sve te fabrike su u tranzicionim procesima doživjele uvođenje stečaja, a kasnije i potpuno zatvaranje. Takva sudbina zadesila je i pogon „Soko Štarka“. Zatvaranjem „slatke fabrike“ ova sredina doživjela je sveukupnu stagnaciju. Bivši radnici upućeni su na biro rada što je u značajnoj mjeri uticalo da dođe do pada standarda lokalnog stanovništva. Uz to, radnici su prilikom odlaska iz fabrike grubo oštećeni, jer su im isplaćene znatno manje otpremnine nego našim kolegama iz Beograda – ističu bivši radnici.

Izvor:Dan,Darko Jovović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor