Berane: Studentima daju smještaj, ali ostaju bez fakulteta

Vijest iz Direkcije javnih radova Crne Gore da će sa početkom nove školske godine u Beranama biti otvoren savremeni univerzitetski centar sa studentskim domom, kuhinjom i svim ostalim sadržajima, u koji je uloženo oko četiri miliona eura, u Beranama je odjeknula groteskno. Kako i ne bi kada je prije nekoliko dana, zahvaljujući rektorki Univerziteta Crne Gore, Radmili Vojvodić, koja je uspjela da pobjedi vladu Duška Markovića, odlučeno da više neće biti upisa na Visoku medicinsku školu u Beranama, što je bio znak da će i poslednji od pet fakulteta biti ugašen!

 Novi univerzitetski centar u Beranama / Foto: M. SEKULOVIĆ

To je možda i najava da će umjesto mladih sa cjelog severa Crne Gore, Univerzitetski centar ukupne površine od oko 5.300 kvadrata sa 134 sobe za smeštaj više od 200 studenata, ali i 20 smeštajnih jedinica za studente sa posebnim potrebama biti pretvoren u starački dom, komentarišu Beranci.

I predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić smatra da je zatvaranje fakulteta i ideja o izmještanju Visoke medicinske škole iz Berana loša namjera rektorata i rukovodstva Medicinskog fakulteta.

Rektorat treba upravo da razmišlja u drugom pravcu, a to je da otvara nove studijske programe u Beranama, a ne da gasi taj jedini. Ovdje imamo sve uslove za to. Izgrađen je univerzitetski centar kakvog nema u Crnoj Gori. Opština Berane je u rad Visoke medicinske škole uložila milione evra – kaže predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji očekuje povratak nekih fakulteta u Berane, što bi doprinijelo da se zaustave negativni migracioni procesi ne samo u Beranama već i na čitavom sjeveru.

Očekivalo se da Berane postane regionalni univerzitetski centar. Tada je započeta i gradnja budućeg univerzitetskog centra, koji bi mogao da doživi sudbinu hidroelektrane u

 

Uzrinićima kod Nikšića, kada su neimari posle završetka radova shvatili da jedino nedostaje – voda.

Da podsjetimo, Visoka medicinska škola u Beranama, studijski program Medicinskog fakulteta u Podgorici, inače prvi studijski program na sjeveru Crne Gore, otvorena je 2005. godine, kada je na vlasti u Beranama bila koalicija SNP i srpskih stranaka. Godinu kasnije, kada je DPS preuzeo vlast, u Beranama je počelo otvaranje fakulteta ubrzanim tempom. Počele su studije na Učiteljskom fakultetu, potom na smjeru za engleski jezik, primjenjene računare, a otvoren je i Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama. Berane su se tada ponosile sa svojih 1.000 studenata, koji su, kao i u svim normalnim sredinama studirali na „pragu kuće“. To je za siromašne sjevernjake bilo izuzetno važno, baš kao i zvanična otvaranja naučno-istraživačkih centara i najava postdiplomskih studija na Fakultetu za menadžment u saobraćaju i komunikacijama.

Sve je nekako išlo do 2014, kada su preko režimskih medija počele da stižu glasine o nerentabilnim fakultetima, koje je država potom počela da „gasi“. Kako stvari stoje, Berane su ostale bez poslednjeg fakulteta, dok su u susednom Bijelom Polju, bastionu DPS, svi fakulteti na svom mestu.

Izvor:Večernje novosti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor