Berane: Krivična prijava protiv pravnog i fizičkog lica; oštetili budžet Crne Gore za iznos od oko 40.500 eura

Službenici Uprave policije MUP-a i službenici Uprave carina Sektora bezbjednosti su realizovali zajedničku aktivnost koja je rezultirala podnošenjem krivične prijave od strane Uprave policije nadležnom tužiocu protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa.

Naime, službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su u saradnji sa službenicima Uprave carina Sektora bezbjednosti, nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv V.D. (31) iz Republike Srbije i protiv pravnog lica d.o.o. „D&N Compani” sa sjedištem u Beranama, zbog sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

V.D. je, kako se sumnja, krivično djelo počinio na način što je, kao izvršni direktor, osnivač i ovlašćeni zastupnik d.o.o. „D&N Compani”, u toku maja i juna mjeseca 2017. godine, u namjeri da potpuno izbjegne plaćanje poreza-akciza, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, organizujući prodaju uvezenog procesnog ulja tipske oznake ‘’80 E’’, kao dizel goriva u količini od 77.433.73 litara. On je bio obavezan platiti akcizu na ovu prodatu količinu u iznosu od 34.070,84 eura i PDV u iznosu 6.480,oo eura, što predstavlja ukupni iznos od 40.544 eura.

Provjerama je utvrđeno da je od strane odgovornih lica ovog preduzeća organizovana prodaja, uvezenog procesnog ulja tip ‘’80 E’’, kao zamjena za dizel gorivo, te da je ono, kako se sumnja, prodavano zaintereosvanim građanima u improvizovanom maloprodajnom objektu, kada su kupci većinom ovo procesno ulje sipali u rezervore teretnih vozila i koristili ga kao dizel gorivo. Obzirom da je prodato kao dizel gorivo što je odgovorno lice u firmi prikrilo, bilo je obavezno platiti akcize i PDV na uvezenu i prodatu količinu procesnog ulja, shodno Zakonu o akcizama čl.51.

Naime, Zakonom o akcizama, čl.51 propisano da se akciza plaća na mineralana ulja i njihove supstitute i da se pod mineralnim uljima smatra svaki proizvod koji se prodaje i upotrebljava kao pogonsko gorivo, odnosno u ovom slučaju procesno ulje je upotrebljavano, odnosno prodavano kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Na ovaj način je budžet Crne Gore oštećen za iznos od 40.544 eura.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor