Belgrade Summit Octet na Ljetopisu

Duško Gojković, najznačajniji džez trubač na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider, nastupiće na „Ljetopisu“ u subotu, 14. jula, sa „Belgrade Summit Oktetom“. Jedan od najatraktivnijih džez koncerata ovogodišnjeg muzičkog programa festivala održaće se u Starom Baru sa početkom u 22h. Ulaz je slobodan.

Duško Gojković je rođen 1931. u Jajcu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu od 1948. do 1953. godine. Kao mladić, svirao je sa nekoliko manjih džez sastava u Beogradu, a kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio „Big bendu“ Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu. U Njemačku odlazi 1955. sa samo 5$ u trubi.

Dva dana kasnije, ostvaruje svoj prvi angažman i ubrzo postaje sastavni dio njemačke džez scene u usponu. Ubrzo nakon toga počinje da osvaja cijelu evropsku džez scenu, na kojoj je i dan danas prepoznatljiv kao jedan od najuspješnijih muzičara. Veliki broj albuma, koncerata, nagrada i priznanja su iza njega.

Belgrade Summit Oktet je sastavljen od muzičara koji pripadaju samom vrhu, ne samo beogradske već i regionalne džez scene i kao instumentalisti i kao zapaženi solisti.

Pored trubača Dragoslava Fredija Stanisavljevića, inače lead trubača i muzičkog urednika prestižnog beogradskog RTS Big benda, koji predvodi oktet, tu su i Marko Đorđević džez trubač i solista, Nemanja Zlatarev trombonista mlađe generacije, prekaljeni džez saksofonisti Aleksandar Jaćimović i Ljubiša Paunić i u ritam sekciji pijanista Ivan Aleksijević, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Petar Radmilović.

Svi članovi Okteta su ujedno članovi i solisti RTS Big benda, ali i veoma aktivni džez muzičari, solisti, koji predvode i svoje sastave.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor