Basara gost „Barskog ljetopisa“

Gost „Barskog ljetopisa“, u okviru regionalnog književnog programa biće poznati romansijer, pripovjedač i dramski pisac, Svetislav Basara.

 
Svetislav Basara

U nedjelju, 8. jula, na platou „Knjaževe bašte“ biće promovisan njegov roman „Andrićeva lestvica užasa“, u izdanju „Lagune“.

Moderator na književnoj večeri, koja počinje u 21 sati, biće Zoran Živković.

Kaloperović, glavni junak novog Basarinog romana „Andrićeva lestvica užasa“, polazeći iz Beograda u Zagreb na promociju svoje knjige, svraća kod prijatelja, ali susret dva stara znanca pretvara se u ovoj paraboli balkanskog mentaliteta u neobuzdan i bespoštedan dijalog, uz temeljno seciranje svih lokalnih nacionalnih svetinja i mitova pod aurom borbene gluposti, primitivizma i iskvarenosti.

Kako na sopstvenom, tako i na primjeru Iva Andrića koga Balkanci i svojataju i odbacuju kad im se prohtje, dva prijatelja će svojim komentarima čitaoce opet nasmijati do suza i istovremeno im priuštiti grotesknu viziju ovdašnjih naravi.

Istim stilskim sredstvima i književnim postupkom Basara proširuje ciklus romana, jedinstven u savremenoj srpskoj književnosti, kojim se duhovito i britko obračunava kako sa srpskom mitomanijom, na fenomenološkom planu, tako i sa okovima postmodernih književnih trendova, na unutrašnjem, stvaralačkom planu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor