Bankama za podršku privredi 40 miliona eura

Vlada Crne Gore je, u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal obezbijedila kreditnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnosti privrede i smanjio negativni uticaj COVID 19 na ekonomiju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Druga faza ove podrške, vrijedna 40 miliona eura realizuje se kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima“, kazali su iz miistartva.

Sredstva će se, ako su kazali, plasirati posredstvom komercijalnih banaka.

„Nakon realizacije ove tranše od 40 miliona eura, postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 miliona eura podrške“, najavili su.

Projekat će se, kako navod iz Ministarstva ekonomije, realizovati na način što će oni i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iz prethodno pomenutog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP.

„Pomenuta sredstva, najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, bankama će biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se stvara osnov za oporavak privrede“, navodi se u saopštenju.

iz Vlade dodaju da će, kako bi se realizovala navedena, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić, već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno, Ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima.

„Vlada Crne Gore je osluškujući potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom“, zaključuju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor