Bageri na Adi: Počelo otvaranje zatrpanog ušća Bojane

Nakon što je u ponedjeljak, prvi put u istoriji, zatvoreno desno ušće Bojane,  odražan je sastanak predstavnika opštine, Uprave za vode i Morskog dobra, nakon kojeg je najavljen dugoročni projekat za oticanje Bojane u more.

Foto:Vijesti

Počelo je jutros otvaranje zatrpanog ušća Bojane, bageri su stigli.

“Mislim da će se situacija srediti, a očekuju se i obilne kiše koje će popraviti situaciju. Najvjerovatnije u toku sjutrašnjeg dana biće otvoren kanal jedan koji će omogućiti protok vode”, kazao je nakon sastanka predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu.

Hidrolog Mihailo Burić upozorava da je regulisanje rijeke Bojane i Skadarskog jezera složen stručni problem.

To je, smatra i važno političko, državno i privredno pitanja.

Burić za portal Antena M, objašnjava da su nanosi rijeke Bojane koji su doveli do oplićavanja mora u zoni delte rijeke Bojane nastali prirodnim procesima.

„Naime rijeka taloži nanos tamo gdje izgubi energiju transporta. No treba znati da je nanos koji nosi rijeka Bojana nanos koji u nju donosi rijeka Drim. Drim direktno utiče na poplave, jer se pri velikim vodama direktno uliva u Skadarsko jezero. Sa druge strane rijeka Drim stvara nanose, koji prouzrokuju izmjene vodnog reljefa, a time i proticaje voda na ušću rijeke Bojane. Znači rijeka Drim reguliše i odnos prema proticaju i moru’“, objašnjava Burić.

Izvor: Antena M

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor