Avion „Rajanera“ sletio u Viljnus

Avion irske niskotarifne avio-kompanije „Rajaner“, koji je prinudno sletio u Minsk na putu od Grčke do Litvanije, bezbjedno je stigao u Vilnjus.

Avion irske kompanije bio zadržan u Minsku (foto: pixabay.com)

Kompanija navodi da je avion prethodno proveo nekoliko sati u Bjelorusiji, gdje je prizemljen, prenosi Rojters.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da avion koji je leteo ka Litvaniji danas prinudno sleti na aerodrom u Minsku.

Ovaj avion, između ostalih putnika, prevozio je i Romana Protaševiča, mladog bjeloruskog opozicionog blogera koji je uhapšen nakon sletanja aviona, a predsjednik Litvanije Gitanas Nauzeda zatražio je od Bjelorusije da ga odmah oslobodi.

„Pozivam NATO i saveznike u EU da neodložno reaguju na prijetnju koju predstavlja bjeloruski režim za međunarodno civilno vazduhoplovstvo. Međunarodna zajednica mora odmah da odreaguje da se ovako nešto više ne bi ponovilo“, poručio je litvanski predsjednik.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean kasnije je javila da je let nastavljen.

Vrhovni sud Bjelorusije označio je 20. oktobra 2020. kanal Nekstia Telegram kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju, prenio je ranije TASS.

Oštre reakcije iz EU

Hapšenje bjeloruskog opozicionra, nakon prinudnog sletanja aviona kompanije „Rajaner“ u Minsk zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna, naišlo je danas na oštra reagovanja EU i Velike Britanije.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj navodi da EU pažnjivo prati razvoj situacije oko tog leta.

„Bjeloruske vlasti su odgovorne za bezbjednost svih putnika. Svi putnici moraju odamah nastaviti svoje putovanje“, napisao je Borelj na Tviteru.

Povodom infromacija da su bjeloruske vlasti iz prinudno spuštene letjelice izvele opozicionog novinara i disidenta Romana Protaseviča, koji je živeo u u egzilu u Poljskoj, iz EU pozivaju na „hitno oslobađanje svih putnika“.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, pozvao je na hitnu istragu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, povodom tog slučaja.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor