Atina: Istorijska selidba Narodne biblioteke

U Atini je počela istorijska selidba grčke Narodne biblioteke iz jednog u drugi kraj Atine, iz zdanja neoklasicizma u centru grada u moderno zdanje italijanskog arhitekte Renca Pjana.

 

Foto: Facebook@NLGreece
„To nije samo selidba, već početak nove ere“, izjavio je direktor biblioteke Filipos Cimpoglu.

Više od 550 osoba radilo je dvije godine na čišćenju, skeniranju i obilježavanju više od 700.000 knjiga i rukopisa koji će biti u novom kulturnom centru na 20 hektara sa pogledom na more i u okviru kojeg se nalazi i Opera.

Bilo je potrebno osam godina za dizajn i izgradnju elegantnog zdanja, otvorenog 2016. godine, i koje je postalo omiljeno šetalište Atinjana. Zdanje vrijedno oko 600 miliona eura finansirala je Fondacija Stavros Nijarhos.

Bez privatnog finansiranja, novo zdanje ne bi moglo da bude izgrađeno u Grčkoj koju je pogodila ekonomska kriza. Sama selidba knjiga i rukopisa košta 500.000 eura. Grčka vlada je ipak dala svoj doprinos od nekoliko miliona eura za tekuće troškove biblioteke.

Bibilioteka čuva grčku pisanu kulturnu baštinu, sa rijetkim kopijama spisa starih 1.200 godina, kao i mape, revolucionarne arhivske spise iz 19. vijeka, muziku iz vizantijske ere i lične bilješke i note pjesnika Dionizosa Solomosa, autora grčke himne.

Među rijetkim knjigama, nalazi se molitvenik iz 14. vijeka koji je pripadao Jovanu Urošu Nemanjiću, posljednjeg iz loze Nemanjića.

Nova biblioteka će biti na površini od 22.000 kvadratnih metara, a pored klasičnih knjiga nudiće i elektronske revije.

Selidba bi trebalo da bude završena u aprilu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor