Astronomi otkrili najveći objekat u svemiru?

Astronomi su otkrili 14 različitih galaksija koje samo što se nijesu sudarile u svemiru.

Uočeni objekat je označen kao galaktičko protojato, i predstavlja preteču većeg galaktičkog jata koje bi moglo da nastane.

Galaktička jata su ogromne strukture koje se sastoje od nekoliko stotina do nekoliko hiljada galaksija, koje povezuje gravitacija.

Pretpostavlja se da je postor koji zauzimaju 14 uočenih glaksija četiri puta veći u odnosu na našu galaksiju Mliječni put, a ovo je prvi put da je to protojato uočeno, piše Independent.

Ono što je, međutim, prilično iznenadilo naučnike je to što ovakva protojata ne bi trebalo da se formiraju u sljedećih nekoliko milijardi godina.

„Zapanjeni smo posljedicama. Uobičajno mišljenje je bilo da je galaktičkim jatima potrebno mnogo više vremena da se skupe i oforme. SPT2349 nam, međutim, pokazuje da se to dogodilo mnogo brže i eksplozivnije nego u prethodnim slučajevim, i svakako brže nego što je to teoriji navedeno“, kaže Skot Čepmen sa kanadskog Univerziteta Delhauzi.

Naučnici vjeruju da je galaktičko jato, označeno kao SPT2349, 10 triliona puta veće od Sunca. Jata te veličine obično sadrže ogromne mase tamne materije i crne rupe. Ova galaksija je sposobna da formira zvijezde 10.000 puta brže od naše.

Stručnjaci vjeruju da bi, zbog brzine formiranja, galaktičko jato SPT2349 u nekom trenutku moglo da postane jedan od najvećih poznatih objekata u Svemiru.

„Kako je formiranje tako velikih galaksija postalo toliko brzo za sada je misterija. Ona se nije formirala postepeno milijardama godina, kao što bi astronomi očekivali. Ovo otkriće predstavlja veliku šansu da konačno proučimo kako ogromne galaksije uspjevaju da izgrade tako ogromna jata“, zaključuje astronom sa Univerziteta Jejl Tim Miler.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor