ASK: Nijesu konstatovane zloupotrebe u izborne svrhe

Iz ASK-a su saopštili da je za narednu nedjelju planirana kontrola političkih subjekata koji učestvuju na izborima

FOTO: LUKA ZEKOVIĆ

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) konstatovala je da nije bilo zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe u aktivnostima u toku kampanje za lokalne izbore u Ulcinju i Beranama.

Savjet ASK-a je na današnjoj sjednici razmatrao Informaciju o postupanju Agencije u toku izborne kampanje za izbor odbornika u skupštinama opština Ulcinj i Berane.

„Konstaovano je da se aktivnosti sprovode u skladu sa Planom kontrole i nadzora koji je donesen za navedene izbore, i da do sada nijesu konstatovane zloupoterbe državnih resursa u izborne svrhe“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prošlo šest izvještajnih perioda, a da je od ukupno 35 obveznika kontrolisano pet budžetskih potrošačkih jedinica na teritoriji opštine Ulcinj.

Kontrola na teritoriji opštine Berane je u toku.

Iz ASK-a su kazali da je objavljeno 12 analitičkih kartica u kojima je iskazana potrošnja od 1,7 miliona EUR, dok je u toku izborne kampanje isplaćeno 17 jednokratnih pomoći od 1,7 hiljada EUR.

„U toku kampanje, sprovedeno je 47 postupaka zapošljavanja, od kojih se u 44 slučaja radi o produženju ranije zaključenih ugovora na određeno veijeme, dok je novozaposleno sedam osoba“, naveli su iz Agencije.

Kada su u pitanju politički subjekti, iz ASK-a su ukazali da je predato 19 izbornih lista, a da je 14 političkih subjekta otvorilo 15 posebnih žiro računa i odredilo odgovorna lica za 16 izbornih lista.

Na osnovu podnijetih izvještaja političkih subjekata, kako su naveli, nije bilo priloga pravnih i fizičkih lica za protekla dva izvještajna perioda.

Iz ASK-a su saopštili da je za narednu nedjelju planirana kontrola političkih subjekata koji učestvuju na izborima.

Savjet je, kako je saopšteno, razmatrao Uputstvo o Obrascu privremenog izvještaja o troškovima političkog subjekta i Uputstvo o obrascu izvještaja o porijeklu, visini i stukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju za predsjedničke i parlamentarne i lokalne izbore.

„Savjet je konstatovao da je navedenim aktima omogućen veći stepen transparentnosti troškova političkog subjekta u toku izborne kampanje“, zaključuje se u saopštenju ASK-a.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor