Search
Close this search box.

Asfaltiranje u andrijevičkom zaseoku Talanovac počelo nakon pet decenija najava

Zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedila lokalna uprava, na putu koji od Andrijevice vodi do zaseoka Talanovac, smještenog na četvoromeđi sela Bojoviće, Božiće, Košutiće i Đuliće, proteklih dana postavljena je asfaltna podloga u dužini od 1.500 metara.

Akciju asfaltiranja, koju je izvela kompanija Gold grading iz Berana, uz rad mještana, mehanizacijom je podržalo i andrijevičko Komunalno preduzeće, kao i nekoliko privatnih firmi.

image

I MJEŠTANI POMAGALI U RADOVIMA

DARKO JOVOVIĆ

Mještani ističu da su poslije više od pet decenija dočekali da se asfaltira početna dionica puta koja od grada vodi do njihovih domova.

– Put su pravili naši djedovi i očevi, koji nijesu više među živima. Radovi su zbog specifičnosti terena iziskivali dosta i rada i materijalnih sredstava. Tada su mnogi od nas bili djeca i nijesmo mogli ni da sanjamo da ćemo teko dugo čekati da se put asfaltira. Evo, ipak, nakon brojnih zahtjeva i 50 i više godina iščekivanja, izdvojena su sredstva i pronađen način da se asfaltira početna dionica u dužini od kilometar i po. To je za nas velika stvar i zahvalni smo svima koji su dali doprinos da se ova akcija realizuje – kažu mještani i nadaju se da će se iznaći sredstva potrebna da se nastavi asfaltiranje puta.

Kružna saobraćajnica do Komova

Mještani Talanovca podsjećaju da od njihovih kuća nastavak makadamskog puta vodi do planine Štavna, odnosno do podnožja Komova. Naveli su da je taj put od izuzetnog značaja za valorizaciju turističke ponude, s obzirom na to da predstavlja dio kružnog toka puta koji preko njihovog mjesta vodi do Andrijevice i dalje do Trešnjevika i Štavne.

– Ovim putem tokom godine cirkuliše veliki broj ljudi, naročito motorista, koji iz čitavog svijeta hitaju da dođu na Komove. To je u stvari najkraća relacija od Andrijevice do Komova. Zato bi bilo dobro da se taj put modernizuje čime bismo dobili kvalitetnu kružnu saobraćajnicu Andrijevica – Talanovci – Komovi – Trešnjevik – Andrijevica, što bi dalo doprinos valorizaciji turističkih resursa – smatraju mještani.

– Do krajnjih kuća u našem zaseoku ima oko dva kilometra neasfaltiranog puta. Radi se o dionici koja prilikom kiša uvijek doživi ozbiljna oštećenja i njom se izuzetno teško saobraća. Iskreno se nadamo da će se u narednom periodu pronaći način da se nastavi asfaltiranje puta koji vodi do naših domova. To bi uticalo da narod ostane da živi na svojim vjekovnim ognjištima i da se oni koji žive na strani vraćaju zavičaju – poručili su mještani.

Predsjednik Opštine Željko Ćulafić kaže da je lokalna uprava prepoznala realne potrebe mještana Talanovca po pitanju modernizacije puta.

– U okviru započetih akcija modernizacije seoskih puteva uspjeli smo da obezbijedimo sredstva i za asfaltiranje dionice puta koji vodi do Talanovca. Otežavajuća okolnost je što je ove godine došlo do naglog skoka cijena asfalta, zbog čega nijesmo mogli više da uradimo, ali ćemo se i u narednom periodu truditi da i ovaj i druge puteve do kraja dovedemo u red – obećao je Ćulafić.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor