Areta Frenklin nikada nije izgubila svoju krunu

Američka pjevačica Areta Frenklin, kraljica soula koja je preminula u četvrtak, ostavila je trag na američkoj muzičkoj sceni kao niko prije nje. Kada je pjevala ljude je znala da dovede do suza, uključujući i predsjednike, javljaju agencije.

Barak Obama nije mogao da suzdrži suze kada je Areta, jedna od onih umjetnica kojoj je dovoljno bilo samo reći ime, sjela za klavir i zapjevala „You Make Me Feel Like A Natural Woman“ u Kenedijevom centru u decembru 2015.

Koautorka pjesme Kerol King bila je jednako dirnuta, potpuno svjesna da će tu interpretaciju zauvijek pamtiti svi.

Rođena u Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, 25. marta 1942, Areta Frenklin odrasla je u Detroitu, rodnom gradu soula, muzičkog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluzom, koji će proizvesti mnoge zvijezde.

Areta Frenklin će postati najveća među njima i osvojiti 18 Gremija za hitove poput „Respect,“ „Chain of Fools“ i „I Say a Little Prayer“.

Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Kerolin i Ermom, pjevajući u horu u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspješni pjevač gospela, bio pastor.

Njen dar brzo su primijetili i već s 14 godina snimila je prvi album. Uskoro ju je tada mala izdavačka kuća Motaunn, za koju će mnogo kasnije snimati Stevi Vonder, Marvin Gej i grupa Jackson Five s Majklom Džeksonom, poželjela imati u svojim redovima.

Ali je njen otac smatrao da Areta već tada zaslužuje izdavača na nacionalnom nivou i otišao je u njujorški Kolumbija rekords. Areta je potpisala ugovor, ali i ostvarila samo umjereni uspjeh jer su je u Kolumbiji usmjeravali prema popu.

Prelaskom u konkurentski Atlantik dobila je priliku da zapjevati soul. Njena prva pjesma u toj izdavačkoj kući „I Never Loved a Man (The Way I Love You)“ proizvela je onaj zvuk koji će joj postati zaštitni znak i oduševljavati obožavaoce širom svijeta obilježen snažnim, strastvenim, svijetlim glasom s mračnijim i žalosnijim R&B aranžmanom u pozadini.

1967. njena verzija pjesme Otisa Redinga „Respect“ zasjela je na prvo mjesto top liste na kojem je ostala osam nedjelja.

Uspjeh je Aretu Frenklin istodovremeno postavio u prve redove pokreta za građanska prava afroameričke zajednice. Mnogima je postala simbol tog pokreta, simbol crnačkog ponosa u doba turbulente političke dekade u SAD.

Reding se žalio da mu je „ta cura ukrala pjesmu“, ali je istovremeno zaradio gomilu dolara od autorskih prava. Nije u tome dugo uživao jer je poginuo u avionskoj nesreći u decembru iste godine.

Zbog njenog moćnog glasa, u drugi je plan često padalo da izvrsno svira klavir, što se, između ostalog, pokazalo u pomenutoj izvedbi u Kenedijevom centru.

Kao što to često biva u muzičkoj industriji, trendovi se mijenjaju i stižu novi naraštaji slušalaca, pa tako ni Areta Frenklin nije imala nijedan “broj jedan” od 80-ih godina prošlog vijeka.

Njenu popularnost i titulu kraljice soula, međutim, niko nije dovodio u pitanje.

Najjača je bila u nastupima uživo, njena pojava na pozornici i izvedbe koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim razlog su što je bila toliko voljena. Ustvari, 17 od svojih 18 Gremija osvojila je za nastupe uživo.

1987. postala je prva žena u Rokenrol kući slavnih. Časopis Rolling Stone 2010. ju je postavio na čelo svoje liste najboljih pjevača, muških ili ženskih, svih vremena.

Pjevala je na inauguracijama Bila Klintona i Baraka Obame.

„Svaki put kada je pjevala, bili smo blagoslovljeni djelićem božanskog“, napisao je bračni par Obama povodom njene smrti. „U njenom glasu mogli smo da osjetimo istoriju, svaku njenu nijansu, našu snagu i našu bol, našu tamu i naše svijetlo, naš put do iskupljenja i poštovanja. A ponekad nam je i pomogla da sve to zaboravimo i zaplešemo“.

Aktuelni predsjednik Donald Tramp nazvao ju je „strašnom pjevačicom koja je unijela radost u živote miliona ljudi i čije će nasljeđe nadahnjivati buduće naraštaje“.

Bračni par Klinton naveo je da je Areta Frenklin bila „američko nacionalno blago“.

Kraljica soula umrla je na isti dan kada i kralj roka – Elvis Prisli.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor